De aarde beefde…

De rubriek ‘picture of the day’ levert soms wel eens een aparte foto op. Een momentopname waarachter een verhaal schuil gaat met een allesomvattende, harde realiteit. De foto van vandaag is in feite een dubbele schermafdruk van de iPhone waarop de applicatie BMKG te zien is. Deze applicatie werkt op basis van meerdere gegevensbronnen en geeft informatie over de laatste aardbevingen die overal ter wereld plaats vinden. Zoals je zelf kan aflezen vond er deze morgen om 6u27 een aardbeving plaats op een slordige 141 km van onze verblijfplaats Padang, ten westen van Sumatra. De beving had een kracht van 5,6 op de Schaal van Richter.

Aardbevingen zijn in Indonesië dagelijkse kost. Vorig jaar werd het land maar liefst 11.557 keer getroffen. Bijna 300 bevingen hadden een kracht van meer dan 5 op de schaal van Richter. Indonesië telt ongeveer 17.000 eilanden die allemaal in de zogeheten ‘Ring of Fire’ liggen. De ‘Ring van Vuur’ is een lijn van vulkanen en breuklijnen in de aarde die uitermate gevoelig zijn voor aardtrillingen.

Indonesië is niet het enige land dat vaak te kampen heeft met een aardbeving. Wetenschappers hebben onlangs aan de hand van diverse parameters een lijst opgesteld van 15 landen waar aardbevingen de meeste schade aanrichten en slachtoffers maken. Het gros van de landen op de lijst ligt in Azië en Zuid-Amerika. Helemaal bovenaan prijkt China, niet toevallig het land met ei zo na de meeste inwoners ter wereld. Dat verklaart ook meteen waarom er tijdens één van de ergste aardbevingen in de recentste geschiedenis in de Chinese miljoenenstad Tangshan maar liefst 242.796 doden vielen. Het drama vond plaats op 28 juli 1976 waar een beving van 7,6 op de schaal van Richter werd opgetekend. Op de tweede plaats prijkt Japan. Japan staat bekend als het land met de meeste seismische activiteit ter wereld. Niet toevallig ligt het land van de rijzende zon ook in de zogenaamde ‘Ring van Vuur’. Indonesië neemt de vijfde plaats voor zijn rekening. Naast de geografische locatie, maakt ook de lamentabele infrastructuur het land extra kwetsbaar. Zo vielen alleen al in 2018 meer dan 5.000 slachtoffers te betreuren nadat het toeristische eiland Lombok en het land Sulawesi getroffen werden door diverse aardbevingen.

Deze morgen waren we ooggetuige van zo’n beving. We voelden hoe ons bed in een korte tussenfase van enkel seconden tot tweemaal toe begon te schudden. Mijn reisgezel Caroline sprong uit bed en spurtte als een losgeslagen gek de trap af. Ze schreeuwde zowaar de hele guesthouse wakker. Op straat waren we niet de enige die de aardschokken hadden gevoeld. Meer en meer mensen kwamen uit hun huis. Van enige paniek was er geen sprake, althans niet bij de bewoners die al lang niet meer opkijken van een beving meer of minder. Caroline daarentegen ging hysterisch uit haar dak. Ze begon zowaar te hyperventileren. De geruststellende en sussende woorden van het personeel van de guesthouse hadden nauwelijks vat op haar. Al dagen liep ze rond met een panische angst slachtoffer te worden van een aardbeving. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen. Ze had maar één wens, zo snel als mogelijk de reis onderbreken en terugvliegen naar veiliger oorden, naar Maleisië. Een uur lang heb ik op haar ingepraat, maar ze was onvermurwbaar. Ze moest en zou de eerste vlucht naar Kuala Lumpur nemen, desnoods zonder mij. Het geplande bezoek aan de prachtige en vaak onbewoonde eilanden ter hoogte van Padang kon haar gestolen worden. Uiteindelijk heb ik bakzeil gehaald en hebben we drie dagen vroeger dan gepland onze reiskoffers ingepakt.

Onze ontdekking doorheen Sumatra eindigt geheel onverwacht met een negatieve noot. Ik had het liever anders gezien. Reizen met twee blijft een evenwichtsoefening. Ik heb me ondertussen verzoend met het feit dat mijn ontdekkingsreis er nog lang niet op zit. De komende maanden zal ik ongetwijfeld wel de kans krijgen om idyllische eilanden te ontdekken. Een aardbeving meer of minder zal mij niet meteen afschrikken.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *