De Indische keuken…

Reizen is proeven met al je zintuigen en dus kan een culinaire ontdekking niet uitblijven. Al zeer snel stellen we vast dat de Indische keuken een loopje neemt met onze smaakpapillen. De ene keer vormt de smeltkroes aan gerechten een genot voor ons smaakvermogen, de andere keer doet ze ons vuur spuwen. Voor wie er nog mocht aan twijfelen: de Indische keuken is pikant.

India heeft op zijn zachtst uitgedrukt een aparte keuken. De smaken zijn eerder pittig, kruidig, exotisch en uitgesproken. Aan diversiteit is er geen gebrek. In de Indische keuken zal nooit één gerecht de hoofdrol spelen. Tal van andere gerechten flankeren de tafel. Een stukje gemarineerde kip wordt steevast opgediend met geurige rijst en smaakvolle groenten. Indiërs hebben het liefst meerdere smaken op hun bord, meer textuur en meer kleur. Net als in vele andere Aziatische keukens, vindt ook de Indische keuken zijn smaakbasis in ingrediënten als ui, knoflook, chilipepers, citroengras en gember.

Door de uitgestrektheid van het land, zijn er heel wat regionale verschillen als het op eten aankomt. Ook de diverse godsdiensten hebben de keuken sterk beïnvloed. Zo zijn heel wat Indiërs omwille van hun geloof vegetariër. Algemeen kan je stellen dat er in het zuiden, in tegenstelling tot veel andere delen van India, veel vlees en vis wordt gegeten. Deze gerechten worden steevast gekruid met een heel arsenaal aan voornamelijk pittige kruiden: mosterdzaad, tamarinde, curry en chilli’s. Vooral de zeer kleine, maar tevens ook zeer pittige bird’s  eye chili (zie foto) heeft een vaste positie ingenomen in de Indische keuken. Ook het royaal gebruik van zwarte peper en gember is niet meer weg te denken.  

Het meest typische gerecht is ongetwijfeld Biryani. Het bestaat uit uit gebakken rijst, specifieke specerijen zoals saffraan en een eiwitbron (vlees, vis). Welke ingrediënten de kok in zijn biryani gebruikt, is afhankelijk van de landstreek, het geloof van de gast en de verkrijgbare producten.

Indiërs eten in hoofdzaak met hun rechterhand. De linkhand wordt gebruikt voor andere, minder reine doeleinden. Restauranthouders zijn veelal vertrouwd met de buitenlandse eetgewoontes  en dus krijgen toeristen spontaan een lepel en een vork aangeboden. Ook in België wint de Indische keuken meer en meer terrein. Vooral het grote aanbod aan vegetarische gerechten valt bij velen in de smaak. De gewoonte om ook met de handen te eten zal langer op zich laten wachten…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *