Taman Festival Bali

Elke stad herbergt ergens wel een apart verhaal, een anekdote of een stukje geschiedenis dat zijn eigen leven is gaan leiden. Verhalen die je niet meteen terugvindt in reisboeken, omdat het veelal gaat over plaatsen die niet op de toeristische trail liggen. In de hoofdstad van Bali, meer bepaald Denpasar, zullen er wel meerdere van die plekken zijn, maar het verlaten pretpark van ‘Taman Festival Bali’ behoort ongetwijfeld tot de meest fascinerende.

Het verhaal situeert zich begin de jaren negentig, wanneer de overheid op het idee komt om in de hoofdstad Denpasar een gigantisch pretpark neer te poten. Het moest voldoen aan de grootste aspiraties, om zo een Zuidoost-Aziatisch antwoord te bieden voor Disneyland. De overheid wist en schare geldschieters warm te maken die prompt een slordige 100 miljoen dollar investeerden in het prestigeproject. Kosten noch moeite werden gespaard. Toen het pretpark met een totale omvang van 9,5 hectare in 1997 zijn deuren opende, waren de reacties dan ook overweldigend. Zo bevond er zich het toen grootste zwembad van Bali, een 3D theater met een lasershow die meer dan 5 miljoen dollar had gekost, een kunstmatige vulkaan die elke nacht uitbarstte en tal van andere, spannende attracties. Voor de investeerders was zelf de sky niet de limit.

Het verhoopte succes bleef evenwel uit. De vrij hoge toegangsprijs (120.000 RP of €7,5) schrikte de bezoekers af. Daarenboven had Indonesië op dat moment te kampen met één van de grootste economische crisissen van Azië. Tot overmaat van ramp sloeg ook het noodlot genadeloos toe. Op vrijdag 13 maart 1998 vernielde een blikseminslag de gesofistikeerde laserapparatuur. Voor de locals was dit het bewijs dat er een vloek heerste over het pretpark en bleven er weg. De financiële problemen bleven zich opstapelen. Na een rechtszaak over de concessie van het land viel reeds één jaar na datum definitief het doek over het megalomane pretpark.

De voorbije twintig jaar is de entertainmentplek volledig aan zijn lot overgelaten. Het pretpark is een spookachtige locatie geworden met vervallen gebouwen en overwoekerde pleinen. Graffitiartiesten hebben de hele plek omgetoverd tot een art village waar zowat elke muur de handtekening draagt van de kunstenaar.  ‘Taman Festival Bali’ vertoont nog weinig allures van Disneyland, integendeel. De setting heeft meer iets weg van Jurassic Parc waar de tropische vegetatie zijn plaats heeft herwonnen.

Het verval is alomtegenwoordig. Kapotgeslagen vloertegels, half gesloopte muren, ingestorte daken, … de verwoesting draagt bij tot de griezelige atmosfeer van het themapark. Dicht gebladerte en klimplanten groeien doorheen gebroken vensters en bedekken de siersteenfiguren die er wezenloos bij liggen. Het geheel deed me denken aan de verwaarloosde ‘Kosmos’ op de Rodeberg die jaren geleden (nog voor de definitieve afbraak) ook een post-apocalyptische plek was geworden. Ook dit recreatiedomein was in zijn vergane glorie een favoriete locatie geworden voor fotograferen. De ‘Kosmos’ is ondertussen omgetoverd tot een stukje natuurreservaat. De kans dat dit ook ‘Taman Festival Bali’ te beurt zal vallen, is eerder twijfelachtig. Fotografen met een passie voor verval en leegstand hoeven dus niet meteen een ticket te boeken richting Bali…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *