Jakarta: verkeerschaos in het kwadraat

Jakarta, de naam klinkt met zijn drie a’s frivool melodieus, maar vergis je niet, het getoeter van het chaotisch verkeer brengt je meteen terug naar de realiteit. Deze gigantische metropool is een vloek voor eenieder die er zich moet verplaatsen. Met een bevolkingsaantal van 11 miljoen inwoners (als je de randgebieden meetelt, kom je zelfs aan 30 miljoen) rijdt de hoofdstad van Indonesië zich al jaren vast. Tijdens de spitsuren is er haast geen doorkomen aan, maar ook overdag is het veelal bumper rijden. Enkele weken geleden nog opende president Widodo met veel poeha een nieuwe metro. Het is een zoveelste poging om de overvolle stad een stukje leefbaarder te maken.

De nieuwe metro was één van de opmerkelijke programmapunten tijdens de voorbije herverkiezingscampagne van president Widodo. In een half uur kan je nu vanuit het centrum het zuiden van de stad bereiken. Een absolute tijdswinst voor wie er met de auto gemakkelijk twee uur over doet. Indonesiërs zijn echter verstokte autorijders en het is dus maar de vraag of dit alternatief vervoersmiddel uitkomst zal bieden voor het totaal verstopte en chaotische Jakarta.

Wie verknocht is aan zijn eigen vervoersmiddel (en dat zijn er nogal wat) zal niet meteen van vandaag op morgen kiezen voor het aangeboden alternatief. Heel veel Indonesiërs hebben trouwens een auto met chauffeur. Het maakt deel uit van hun status. Openbaar vervoer wordt gezien als iets voor arme mensen. Daarenboven is de aanschaf en het gebruik van een wagen of motor relatief goedkoop. Rekeningrijden, parking betalen, belasting op benzine, … daar hebben ze hier nog nooit van gehoord.

De verkeerstoestanden zijn hier op zijn zachtst uitgedrukt anarchistisch te noemen. Er heerst hier een ware verkeershiërarchie waar bussen en vrachtwagens bovenaan staan, gevolgd door auto’s met privéchauffeur. Ze worden op de voet gevolgd door de oeverloze stoom van motorrijders die zich slalommend een weg banen. Helemaal onderaan de ladder bevinden zich de fietsers en voetgangers. Verkeersregels en –borden lijken hier onbestaand. Zebrapaden en verkeerslichten maken deel uit van het verkeersdecor, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Wil je toch eens ontdekken hoe die verkeersroulette je een ware adrenalinestoot kan bezorgen, dan kan ik eenieder een ritje aanbevelen met Grab of Go-Jek. Deze bromtaxi’s vormen de Indonesische variant van de taxidienst Uber, zoals wij die kennen. Het gebruik is doodsimpel. De applicatie van je mobiele telefoon geeft jouw locatie aan. Het enige wat je moet ingeven is je eindbestemming. Binnen een minuut word je opgepikt door één van de tienduizenden motorrijders die er in de stad rondsnorren.  Jakarta is de stad met het drukste verkeer op aarde, maar eenmaal achterop de scooter valt de verkeersjungle best mee. Je moet wel één regel in acht nemen: af en toe de ogen sluiten en een schietgebedje of twee prevelen…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *