Mark, de man met meerdere levens…

Onderstaande ontmoeting is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Net terug aangemeerd van mijn verblijf op de Gili eilanden zie ik in de haven bij een eettentje een bepakte tandem staan. Wereldfietsers, flitst het door mijn hoofd. Twee minuten later schuif ik mee aan de koffie bij het Duitse koppel Ute & Konrad. Al drie jaar zijn ze onderweg, ruim halverwege hun traject van vijf jaar. Gepensioneerd thuis zitten leek hen niks. Na het lezen van een reisboek van een Duitser die de wereld van op de fiets had verkend, was het zaadje geplant. Omdat ik een aparte reportage wil maken over wereldfietsers die ik onderweg ben tegengekomen, haal ik mijn filmcamera boven om hen te interviewen. Tot mijn verbazing ontbreekt de batterij. Meteen besef ik dat ik oplader en batterij per toeval heb laten liggen in de hostel op het Gili eiland. Eerst vat ik het plan op om opnieuw de boot te nemen, maar na telefonisch contact met de guesthouse wordt het kleinood meegegeven aan de kapitein van de eerste boot die mijn kant op vaart. Omdat ik noodgedwongen langer in de haven moet vertoeven en het Duitse koppel ondertussen de boot heeft genomen richting Bali, besluit ik om te genieten van een vroeg middagmaal. Ik geraak er aan de praat met Mark, de uitbater van het restaurant.

Op het eerste zicht heeft Mark iets weg van een overjaarse backpacker, een man die het leven als avonturier nooit heeft afgezworen. Onder zijn roodkleurige baseball pet verraden twee ineengedoken pupillen en een verschrompeld gezicht zijn pensioengerechtigde leeftijd. Zijn rijk getatoeëerde armen versterken het vermoeden dat er voor mij een man zit met een ruig verleden, een man met meerdere levens.  

Mark is afkomstig uit het Australische Sidney, maar leeft al ruim 11 jaar in Lombok. Zijn eerste kennismaking met Indonesië ligt al 21 jaar achter hem. In 1998 bezocht hij voor het eerst het eiland Bali, toen nog met zijn huidige vrouw en kinderen. Het was liefde op het eerste zicht. Indonesië werd vanaf dat ogenblik een jaarlijkse vakantiebestemming. Mark bleek op een bepaald moment niet alleen verliefd op het land, maar evenzo op een Indonesische jonge schone. Hij scheidde van zijn Australische vrouw en bouwde een nieuw leven op in Indonesië. Via vrienden kwam hij in contact met de oorspronkelijke eigenaar van een bescheiden bungalowpark in de havenstad Bangsal. De man wou het verlieslatende hotel van de hand doen. In 2008 kocht Mark het domein met een oppervlakte van 23 are voor een prikje, €37.000.  

Hij renoveerde de bungalows en breidde de zaak uit met een restaurant. Tien jaar na datum draait de business goed, al voegt Mark er meteen een voetnoot aan toe. Op vier maand tijd moet hij quasi de omzet van een heel jaar draaien. Het toeristisch seizoen telt slecht vier maanden (juni, juli, augustus en september), daarna start het regenseizoen en is er een toeristische terugval van zowat 75%. In die lange 8 maanden is het dansen op een slappe koord. Hij verdient dan net voldoende om het personeel en de onkosten te betalen. Toch denkt hij er niet aan om terug te keren naar Australië, ook al heeft hij een tijd geleden gebroken met zijn Indonesische geliefde. Hier in Lombok heeft hij een nieuw leven opgebouwd, een nieuwe vriendenkring. Indonesië is zijn thuis geworden, Australië zijn vakantiebestemming…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *