Bakso, een gerecht met wereldse allures…
“Wat eet je als je doorheen al die landen fietst?” Het is een vraag die me vaak wordt gesteld wanneer ik ergens in Vlaanderen een lezing geef over mijn fietsavonturen. Eten en eetgewoontes, het blijft mensen intrigeren. Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet echt de persoon ben die (als die er al is) een Mc Donald binnenstap of onderweg op zoek ga naar restaurants met een westerse keuken. Want, maak je geen illusie, op toeristische plekken vind je echt wel in meerdere eettentjes een vertrouwde keuken.
Ik geef liever de voorkeur aan de locale keuken, omdat dit net afwijkt van wat mijn smaakpapillen gewoon zijn. Dat houdt natuurlijk wel risico’s in, zeker in een land als Indonesië waar de keuken pikant gekruid is. Meestal vraag ik dan om een iets zachtere versie voorgeschoteld te krijgen, want als er één iets is waar mijn smaakpapillen nog steeds niet aan wennen dan is het wel spicy food.
Mijn voorkeur gaat vooral uit naar street food of beter gezegd eten dat deel uitmaakt van het leven van de lokale bevolking. Een gerecht dat je zowat in heel Indonesië terugvindt, zowel bij straatverkopers als in eersteklas restaurants, is bakso. Je zou het de Indonesische gehaktbal kunnen noemen of een soort vleespasta gemaakt van rundsurimi. Vaak wordt het als een compleet gerecht opgediend. In dat geval spreken ze over mie bakso. Het wordt dan geserveerd in een kom runderbouillon met gele noedels, rijstvermicelli, gezouten groenten, tofu, eieren, Chinese groene kool, sojascheuten en tot slot bestrooid met gebakken sjalot en selderij. Aangezien de meeste Indonesiërs moslims zijn die de halal voedselwetgeving naleven, wordt bakso in het algemeen gemaakt van rundvlees, kip of een mengeling van beide. Het fijngemalen vlees wordt op smaak gebracht met een kleine hoeveelheid tapiocameel en zout.
Lang werd gedacht dat de oorsprong van het gerecht zijn wortels had in China. Te meer omdat Chinese invloeden wel vaker voorkomen in Indonesische gerechten. Denken we maar aan mie ayam, pangist, mie goreng, … Culinaire experts vermoeden echter dat de gehaktbal eerder afkomstig is van de Nederlanders die in de 19de eeuw Indonesië hebben gekoloniseerd.
Internationale aandacht kreeg het gerecht toen de gewezen Amerikaanse president Barack Obama het als één van zijn favoriete gerechten uit zijn kindertijd in Indonesië herinnerde en het wereldkundig maakte in een toespraak. Zo zie je maar hoe een gerecht van de ene op de andere dag wereldse allures krijgt aangemeten…
🙂
“dat de gehaktbal eerder afkomstig is van de Nederlanders die in de 19de eeuw Indonesië hebben gekoloniseerd.”…. die nederlanders zijn ook overal he…. tot aan de gehaktbal in Indonesië…
Mooi om je te volgen Grégory! Mooie foto’s!
Ga zo door en geniet!
Joep