Als held ontvangen

Het is niet meteen het eerste waar ik aan denk als ik het woord Bangladesh hoor, maar blijkbaar is ‘fietsen’ hier een sporttak die de voorbije jaren een hoge vlucht heeft genomen. En neen, dan heb ik het niet over de miljoenen riksja’s die zich als wriemelende mieren doorheen het verkeer voortbewegen. Het gaat hier wel degelijk om het recreatief fietsen en dan voornamelijk mountainbiken.

In de stad Sylhet kwam ik voor het eerst in contact met de cycle community van Bangladesh. Al snel ontdekte ik dat zowat elke stad zijn eigen fietsvereniging heeft. Wat enigszins apart is, zijn de zeer nauwe samenwerkingsverbanden tussen die diverse verenigingen. Sommigen maken er een gewoonte van om elke dag van de week de fiets op te springen. Zo komen de fietsers van Sylhet dagelijks om 7u in de ochtend samen voor een tochtje van 20 km. Op vrijdag, de officiële vrije dag in Bangladesh, is er de wekelijkse ronde van 50 tot 60 km.

Als er een wereldfietser in Bangladesh wordt gesignaleerd, wat eerder uitzondering dan regel is, dan wordt dit via sociale media als een lopend vuurtje verspreid onder de cycle community. Zij stellen dan alles in het werk om je verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Door hun nauwe contacten met fietsvrienden in andere steden wordt je komst ook aangekondigd. Zo werd ik op weg naar mijn volgende bestemming, Srymangal, halverwege de route opgewacht door een delegatie van een tussenliggende stad. Geëscorteerd door een vijftiental fietsers werd ik feilloos doorheen het drukke centrum van de stad Moulvibazar geloodst. Daar werd ik als een held door de voorzitter van de vereniging ontvangen. De obligate fotoshoot kon niet ontbreken, net als thee met gebak. Voor ik het goed en wel besefte hadden ze reeds accommodatie geregeld en mocht ik aanschuiven voor een uitgebreide lunch in een nabij gelegen restaurant. Een maaltijd die ook nu weer werd afgesloten met mierzoete thee en een tafel vol koekjes en zoetigheden. Als dit aan dit tempo zo verder gaat, dan kan ik eind maart al rollend terugkeren naar België…

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *