Chillen

Ik ben ingescheept voor een boottocht van 4 dagen, van Lombok naar Flores. Het is onder reizigers en zeker onder backpackers een geliefde trip. Enerzijds omwille van de relaxte sfeer en anderzijds om de vrij uitzonderlijke eilandjes die je op deze tocht aandoet. Het absoluut hoogtepunt zijn de bijzondere Komodo eilanden. Ze danken hun bekendheid door het Komodo Nationaal Park, de huisvesting van de gigantische komodovaranen.

Een afstand van ruim 500 km overbruggen per boot zorgt ervoor dat je vier dagen lang deel uitmaakt van een dobberend dorp. De bewoners vormen een bont allegaartje: 31 passagiers, 5 bemanningsleden en 1 gids. In de besloten ruimte van de boot zit je al die tijd letterlijk en figuurlijk met elkaar opgescheept. De beperkte ruimte (25 op 4,5 meter) en het bescheiden comfort maken het avontuur en de uitdaging des te groter. Toeval of niet, maar de Nederlanders nemen hier een dominerende plaats in inzake diversiteit aan nationaliteiten. Met 21 man zijn ze dan ook meer dan goed vertegenwoordigd.

Dat vooral backpackers intekenen voor deze tocht aangeboden door de reisorganisatie Wanuaadventure heeft ook voor een stuk te maken met het prijskaartje (€145). Ten opzichte van collega’s hanteren ze een goeie prijs/kwaliteit verhouding en ook op TripAdvisor krijgen ze veelal een positieve beoordeling. Vooral dat laatste vormt voor backpackers vaak de graadmeter om in zee te gaan met één of andere maatschappij. Beoordelingen van reisgenoten die hen vooraf gingen, worden als algemene waarheid aangenomen. Ze vormen tegenwoordig de nieuwe online bijbel van de reizigers. Onderzoek heeft aangetoond dat ruim 75% van de consumenten gebruikersbeoordelingen laten meewegen in hun beslissing om tot een aankoop over te gaan.

Reizen per boot is per definitie relax. Als de gemiddelde leeftijd van de passagiers rond de 24 jaar schommelt, dan ligt het chill-gehalte nog een stukje hoger. Zonnebaden, lounge muziek en liters bier vormen daarbij de vaste ingrediënten. In het begin kost het me wat moeite om toe te treden tot hun leefwereld, maar eenmaal het ijs is gebroken, valt het best allemaal mee. Vier dagen lang meanderen op eenzelfde stroming is op zich ook al een aparte ervaring…

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *