Japanse toiletten: een ware sensatie…

We vertoeven inmiddels reeds een dag of vier in Japan en blijven van de ene verbazing in de andere vallen. Zo houden Japanners er inzake hygiëne haast een obsessief gedrag op na. Hun toiletten zijn hierbij ongetwijfeld het meest illustratieve voorbeeld.

In Japan heb je twee soorten toiletten. Je vindt er de typische Oosterse toiletten terug, waar je gehurkt je behoefte doet. Daarnaast heb je ook de vertrouwde ‘Westerse’ toiletten. Nu ja, vertrouwd als je er tenminste de handleiding bijneemt, want je grote boodschap doen, is in Japan een ware attractie. Het begint al bij het betreden van het toilet waarbij het wc-deksel zichzelf opent. Het lijkt wel of Alibaba aanwezig is om er zijn alom bekende spreuk uit te spreken. De eerste gewaarwording van pure sensatie start al van zodra je je neerzet. Je naakte billen voelen bij de eerste aanraking een warme gloed alsof je plaats neemt in een voorverwarmde passagierszetel van een auto op een winterse koude ochtend. Eenmaal plaats genomen ontdek je afhankelijk van model tot model een display met knoppen en functies. Alles perfect te bedienen op zithoogte. Gelukkig staat er bij sommige toetsen ook een mini-afbeelding. Met wat verbeeldingskracht kan je alsnog de Japanse letters juist interpreteren.

Een paraboolvormige straal staat voor een wasbeurt van de voor- of onderkant. Deze jacuzzi-ervaring kan je bijsturen naar je eigen wensen: zacht of krachtig. Een ingegeven opdracht stopt enkel wanneer je zelf daartoe actie onderneemt. Wie rechtop staat terwijl de schoonmaakbeurt per waterstraal in volle gang is, doopt meteen de wc-ruimte om in een waterplas. Je kan beter blijven zitten en de knop indrukken van de warme luchtblazer. Zo hoef je niet eens wc-papier te gebruiken, wat dan weer een positief effect heeft op het milieu. Wie last heeft van zijn darmen en bijgevolg nogal moeilijk zijn decibels van ontlasting onder controle krijgt, hoeft niet te vrezen voor bedenkelijke blikken bij het verlaten van het toilet. Via een knop met daarop het symbooltje van een muzieknoot kan je je eigen geproduceerde geluiden laten overstemmen door achtergrondgeluiden zoals klaterende bergbeekjes of tsjilpende vogels. De natuur is in de besloten ruimte van het toilet nooit ver weg.

Opvallend is daarbij dat je diezelfde soort gesofistikeerde toiletten ook in het openbaar aantreft. Openbare toiletten zijn hier trouwens volledig  gratis en keer op keer zijn ze brandschoon. Veel landen mogen een voorbeeld nemen aan de Japanse toiletcultuur. Ik zal de komende maanden vast en zeker met heimwee terugdenken aan die ware sensatie bij elk wc-bezoek.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *