Solar Bike Tour

dagdromen… op een bamboefiets

Velen dromen ervan, maar weinigen doen het ook echt. Voor een onbepaalde periode al je zekerheden op de helling zetten en je laten meedrijven met de wind. Het aardse bestaan achter je laten, de voordeur dichttrekken en je kompas laten bepalen door toevallige ontmoetingen. Reizen zonder een vaste route, zonder een welomlijnd plan. Reizen om te onthaasten…

Zondag 3 juni 2018 trek ik opnieuw de wijde wereld in, op de manier die mij het meest voldoening geeft, per fiets. De voorbije tien jaar fietste ik de wereld af met de ogen van een kind. Ik verzamelde puzzelstukken van landen en volkeren tot een patchwork. Ik observeerde en registreerde. Binnenkort wil ik opnieuw dagdromen over de horizon heen. Terzelfdertijd wil ik mensen bewust maken dat we anders moeten leren omgaan met onze planeet. Door met een zelfgemaakte bamboefiets aangedreven op zonne-energie erop uit te trekken, wil ik mensen confronteren met een ander manier van mobiliteit, een andere manier van reizen.

wat er aan voorafging…

In 2010 startte de Fransman Fransman Florian Bailly een 10.000 km lange solotoer van Frankrijk tot Japan, met een zonnepaneel achter zijn fiets. Drie jaar later was ‘THE SUN TRIP’ geboren: www.thesuntrip.com . De Suntrip is inmiddels aan zijn derde editie toe. De lat wordt voor deze bijzondere editie nog hoger gelegd. Het parcours is avontuurlijker, de uitdaging grootser dan ooit voorheen. De solar race start op 15 juni 2018 met als beginpunt Lyon en eindpunt Canton, van Zuid-Frankrijk naar Zuid-China langs de nieuwe zijderoute. De afstand van minstens 12.000 km moet afgelegd worden in maximaal 100 dagen. In totaal nemen ruim 40 avonturiers deel aan deze wedstrijd. Voor mijn deelname fiets ik op een zelfgemaakte bamboefiets. Deze kwam mede tot stand dankzij de bamboefietsfabriek uit Den Haag en het bedrijf www.bamboefietsen.nl uit Leiden.

over de horizon heen…

Deze solarbiketour is de start van een nieuw avontuur, want na Kanton (Guangdong) Zuid-China, gaat de tocht verder. Doel is om helemaal terug te fietsen op zonne-energie. In totaal wil ik ruim 30.000 km afleggen op een ebike bamboefiets met solartrailer. Een uitdaging die niemand reeds aandurfde!