Slaapcapsules veroveren de wereld…

De bewoonbare oppervlakte op aarde neemt zienderogen af. Met een jaarlijkse toename van 83 miljoen mensen (1,1%) bereikt de mondiale populatie stilaan de 7,5 miljard. Gemiddeld komen er per dag bijna 227.000 mensen bij op aarde. Dagelijks moeten we ook afscheid nemen van een pak mensen. Statistieken hebben uitgewezen dat er elke 2 seconden iemand sterft, maar dat er ook elke seconde iemand geboren wordt. Ruim 60% van de huidige wereldbevolking woont in Azië. Het lijkt erop dat India grote broer China van de troon heeft gestoten inzake bevolkingsaantal. India zou namelijk reeds de kaap van 1,4 miljard mensen hebben bereikt.

Precies om het nijpend tekort aan bewoonbare oppervlakte het hoofd te bieden, hebben creatieve ingenieurs in Japan reeds in de jaren ‘70 de slaapcapsules bedacht. Tien jaar later rezen in Tokio en Kyoto de eerste capsuelehotels op. De traditionele slaapkamers werden volgestouwd met langwerpige slaapboxen die gemakkelijk plaats konden bieden aan 4 tot soms zelfs 8 mensen per kamer.

Het fenomeen is ondertussen al overgewaaid naar zowat alle uithoeken van de wereld en krijgt ook andere toepassingen. Zo kunnen Chinezen die nood hebben aan een power nap tijdens hun werkdag voor slechts 1,5 dollar een dutje van een half uur reserveren in een slaapcapsule. De reservatie gebeurt aan de hand van een handige smartphone-app. Ook in luchthaventerminals duiken de slaapcapsules meer en meer op. De GoSleep-hokjes zijn gericht op passagiers die even willen uitblazen tussen twee vluchten in of voor de pechvogels die hun vlucht gemist hebben. De ruimte biedt de nodige privacy en is voorzien van de nodige technische snufjes, zoals Wifi, oplaadbare USB-poorten, etc

In onze guesthouse in Bukitinkki heeft de eigenaar ook onlangs een viertal slaapcapsules aangeschaft. Hiermee mikt hij vooral op de budget traveller die toch wat gesteld is op enige privacy. De cabine is voorzien van airco, TV-scherm, Wifi, USB-aansluitingen, … Je mag evenwel niet claustrofobisch aangelegd zijn, want de slaapcapsule is amber 2,4 vierkante meter groot. Tijdens ons verblijf waren ze allemaal bezet. Wellicht is het idee om eens een nacht in een soort spaceshuttle te slapen voor velen de doorslaggevende factor. De kans is groot dat ik het ook wel eens uitprobeer, want binnenkort spring ik terug de fiets op, richting Singapore. Naar het schijnt zijn ook in het hypermoderne Singapore de hightech slaapcapsules een ware rage.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *