Een openbaring van korte duur…

Het leek alsof ik aan het begin van één van mijn grootste avonturen in mijn leven was begonnen: het behalen van mijn Padi of duikbrevet. Mijn eerste duikles was meteen mijn eerste etappe in een wereld die tot voor kort ontoegankelijk was: de oceaan. Na een theoretisch gedeelte volgde de praktijk in het zwembad om in de namiddag meteen de grote duik te wagen. De gevreesde overdruk in de oren speelde me aanvankelijk parten, maar na enkele pogingen begon ik te wennen aan de waterdruk. Een uur lang bewonderde ik gewichtloos de onderwaterwereld op 12 meter diepte. Een magische en mysterieuze wereld die al millennia lang ongerept en onveranderd is gebleven, openbaarde zich. Superlatieven schoten te kort om de schoonheid van dit onderdeel van onze planeet te beschrijven.

De euforische stemming sloeg evenwel snel om. Na het afronden van mijn eerste duikles begon mijn rechteroor behoorlijk pijn te doen. Ook bij het invallen van de avond was de situatie niet verbeterd, eerder integendeel. Er volgde een slapeloze nacht met momenten van helse pijn. ’s Ochtends ontdekte ik diverse bloedsporen op mijn hoofdkussen. Een bezoek aan het plaatselijk ziekenhuis zorgde voor een domper van formaat. Er werd mij ten stelligste afgeraden om de duikopleiding af te werken. Diepzee duiken is niet langer voor mij weggelegd.

Als troost ben ik dan maar gaan snorkelen, met oordoppen om ergere schade te voorkomen. De ervaring was bijlange niet zo intens en verbluffend mooi als de dag voorheen, maar daar moet ik in de toekomst genoegen mee nemen. De ontdekking van het onderwater beeldhouwwerk voor het eilandje Gili Meno maakte gelukkig veel goed. In een cirkel van 48 levensgrote figuren, sommige staand, andere opgerold op de grond vormden ze een zeer aparte verschijning onder water. Het kunstwerk is van de hand van de Engelse onderwater beeldhouwer Jason deCaires. De cirkelvormige formatie stelt de echo van de cirkel van het leven voor. Het is dan ook opgezet om een ​​thuis voor koralen te worden. De oceaan zal de cirkelvormige formatie naar alle waarschijnlijkheid binnen het jaar in een rif omzetten.  Of hoe kunstzinnig creaties het ecosysteem een handje kunnen toesteken…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *