Het olijke duo: Arjan & Rico

Als je voor een tijdje 24 op 24 uur samen vertoeft op een beperkte ruimte, dan kan je al snel een analyse maken van het soort mensen die met je meereist. Zo beantwoorden mijn medereizigers perfect aan het beeld van de huidige backpackers: jong en onbezonnen. Ze reizen bij voorkeur naar verre, exotische landen waar je voor een habbekrats kan overleven. Dat de tradities en culturen er volslagen anders zijn dan bij ons, daar trekken ze zich geen reet van aan. Ze willen zich in de eerste plaats amuseren. Backpack hostels spelen daar dan ook handig op in. Zo hing in de hostel op het eiland Gili Trawangan een lijst uit waarop de volgende gezamenlijke kroegentocht stond geafficheerd en waar reizigers in polonaise ’s avonds naartoe trokken. Voor backpackers die een wereldreis maken moet het vooral één lange vakantiereis zijn. Paul Theroux, de Amerikaanse schrijver van reisverhalen en romans, had op dat vlak al vrij vroeg een klare kijk op de ontwikkeling: ‘Toeristen weten niet waar ze zijn geweest, reizigers weten niet waar ze naartoe gaan.’

Nu, ik moet eerlijk toegeven dat het op de vierdaagse excursie al bij al best meeviel. Feesten tot een gat in de nacht en zuipen tot je vanzelf zeemansbenen krijgt, was gelukkig niet aan de orde van de dag. Ik kon me best wel aarden tussen het jonge volkje en diezelfde indruk had ik ook van mijn twee andere leeftijdsgenoten, Arjan en Rico. Met z’n drieën sloegen we een behoorlijke leeftijdskloof t.o.v. de andere medereizigers, maar niemand had er duidelijk erg in.

Het duo onderscheidde zich niet alleen door hun leeftijd, maar evenzo door hun uitgesproken homoseksuele trekjes. Ooit hadden ze een passionele verhouding gehad, maar acht jaar geleden strandde hun relatie. Sindsdien gaan ze als vrienden door het leven en trekken ze elk jaar voor een maand er samen op uit. Een hechte vriendschapsband na een relatiebreuk, het is niet iedereen gegeven.

Het duo had niet alleen iets onafscheidelijk over zich, ze waren ook bijzonder grappig. Ze leken wel een kopie van het hilarische televisieduo Joling & Gordon die tot in 2018 hoge toppen scoorde op de Nederlandse televisie. Vooral de droge en spitsvondige humor die Arjan met een kwinkslag uit zijn mouw wist te toveren, zorgde voor heel wat lachsalvo’s dit tot ver over het dek van het schip rolden. De humor is voor Arjan misschien een tegengewicht voor de schrijnende verhalen waarmee hij haast dagelijks wordt geconfronteerd op de werkvloer. Als beleidsmedewerker in de jeugdzorg sector zal het er ongetwijfeld niet altijd even vrolijk aan toe gaan. Rico had jarenlang gewerkt in de horeca en het hotelwezen, maar was zich sinds dit jaar volledig aan het omscholen tot verpleger.

Ze hadden iets weg van twee jonge snaken die al lol tappend en zorgeloos door het leven gingen. Een komisch duo dat zich als een kameleon perfect had aangepast aan de groepsgeest en de jeugdige sfeer op de boot. Een apart stel olijke vrienden zoals je er zelden tegen het lijf loopt en die je doen beseffen dat we het leven soms net iets door een te serieuze bril bekijken…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *