Een nieuw puzzelstukje…

Reizen per fiets is als een ganzenbordspel. Bij elke worp verplaats ik mij in een andere richting waarbij mijn ritme bepaald wordt door het aantal ogen dat ik gooi. Als ik aan de start sta, heb ik veelal wel een einddoel voor ogen, maar de weg ernaartoe verloopt veelal niet volgens een strak schema. Ik meander tussen dorpen en steden, laat me verrassen door datgene wat op mijn pad komt en voeg zo een nieuw stukje toe aan de puzzel van mijn (wereld)reis.

Vandaag vind ik dit puzzelstukje eerder toevallig. Op weg naar het diepe zuiden van Sri Lanka zie ik een bordje dat in de richting wijst van een boeddhistische tempel. De bijhorende foto intrigeert me. Ik stuur mijn stalen ros de zanderige piste op en sta 5 kilometer verder oog in oog met een prachtige beeldengroep. Ik kan mijn ogen haast niet geloven. Te midden van de indrukwekkende stilte van de jungle rijst een gigantische rotsblok op. Een aantal monumentale boeddhistische beelden zijn er uitgehouwen. Vooral de afgelegen plek en de grootsheid van de beelden imponeren.

Centraal staat de Boeddha van de toekomst met zijn rechterhand in het gebaar van onbevreesdheid. Zowel links als rechts wordt hij geflankeerd door drie reliëfbeelden. Hier en daar zijn de oorspronkelijke kleuren nog zichtbaar. Naast de Boeddha van de toekomst zit een gat in de rotswand waaruit een olieachtige vloeistof sijpelt. Het verhaal doet de ronde dat bij volle maan zieke dorpelingen uit de omgeving naar deze plek komen. Minutenlang betasten ze de rotswand en de olieachtige vloeistof om vervolgens ‘genezen’ huiswaarts te keren. Geloof en bijgeloof, het is ook in Sri Lanka nooit ver weg.

Ook hier staat een opschrift met de vraag om geen foto van jezelf te maken met je rug naar Boeddha gericht. Singalezen beschouwen het maken van een selfie met Boeddha op de achtergrond als respectloos. In de oude koningstad Polonnaruwa was ik getuige hoe een dienstdoende verantwoordelijke een toerist verplichte de gemaakte selfies te verwijderen. Elk land heeft zo zijn regels en waarden, in Sri Lanka is dat niet anders…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *