Het nationaal park Periyar

Wie op zoek is naar nationale parken kan in India zeker zijn gading vinden. Verspreid over het hele land herbergen ruim 200 nationale parken, vogel- en wildreservaten een grote rijdom aan mooie, afwisselende landschappen. Het is de biotoop van heel wat zeldzame planten en dierensoorten. Vooral de natuurgebieden in Noord-India zijn populair voor het spotten van dieren en vogels. Wij beperken onze ontdekkingreis echter tot het zuidelijk deel van het immense land. Tijdens de samenstelling van ons overladen reisprogramma hebben we in fluo het Periyar wildreservaat omkranst.

Het ‘Periyar National Park’ is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Indische staat Kerala. Het ligt hoog in de bergen en grenst aan de staat Tamil Nadu. Het volledig beschermde gebied is maar eventjes 925 km² groot. Eén derde van het gebied werd in 1982 uitgeroepen tot nationaal park. Met een jeep en onder begeleiding van een gids rijden we een dag lang rond in het heuvelachtige, dichtbeboste gebied. Met arendsogen speuren we de omgeving af op zoek naar wild life. Het park zou één van de beste plekken zijn om wilde olifanten te spotten. Het gebied herbergt ook nog tal van andere dieren, zoals apen, everzwijnen, otters, herten, vogels en tijgers. De kans dat we tijdens de safari oog in oog komen te staan met deze laatste dierensoort is uiterst klein. Naar schatting leven er vandaag nog maar een 42 tal tijgers in het nationaal park.

De tijger is één van de meest bedreigde dieren. Aan de grondslag liggen intensieve jachtpartijen ten tijde van de maharadja’s en de Engelsen. Van de 40.000 exemplaren aan het begin van de 20ste eeuw is hun aantal teruggelopen tot een schamele 1000. De grootste vijand voor dit roofdier blijft de mens. Ook vandaag de dag zijn stropers nog steeds actief. Als dit zo doorgaat, dan is de kans heel reëel dat binnen tien jaar de wilde tijger in India is uitgestorven.

Dat de rijk gevarieerde dierenwereld in India al geruime tijd onder druk staat, is niet nieuw. Door de exponentiële bevolkingsgroei is de behoefte naar landbouwgrond sterk toegenomen. Dat heeft geleid tot het kappen van grote bosrijke gebieden. Dit menselijk handelen heeft echter een serieuze impact nagelaten op de habitat van de dieren. Daarnaast heeft ook de ongebreidelde jacht in het verleden een zware slag toegebracht in de wildstand. Tegenwoordig zijn nog steeds een aantal dieren in hun voortbestaan bedreigd, waaronder de Indische olifant, de neushoorn en de tijger. De regering heeft in de voorbije decennia heel wat maatregelen genomen om het tij te keren. Zo staan er zeer strenge straffen op het stropen en is de jacht op beschermde dieren volledig verboden. Maatregelen die voor sommige diersoorten wellicht te laat komen, want op onze safari zien we op enkele speelse apen na geen enkel dier.

De ontgoocheling is groot, zeker wanneer we daarenboven nog eens tot de vaststelling komen dat we door de tussenpersoon die de safari regelde werden opgelicht. We betaalden ruim één vierde meer van de normale, gangbare prijs. Toeristen blijven in India een gemakkelijk doelwit voor malafide personen. Gelukkig vormen ze een kleine minderheid. Tot nu toe hebben we alleen een goed gevoel over dit chaotisch land. Zo blijven we ons verbazen over de behulpzaamheid wanneer we op zoek gaan naar een bus die ons naar de juiste bestemming moet brengen. Ook de oprechte nieuwsgierigheid van de Indiër is opvallend groot. Bovendien ervaren we hier allerminst een gevoel van onveiligheid, eerder  integendeel. ’s Avonds verdwijnt ons neerslachtig gevoel in één momentopname. Wanneer we met een tuk-tuk naar de guesthouse rijden, doet een motorrijder ons stoppen. Met ongeloof overhandigt hij mijn dagrugzak die uit de tuk-tuk was gedonderd. Ik had het verlies niet eens opgemerkt. Mijn geluk kan niet op, want in de rugzak zit zowat al mijn foto- en filmmateriaal. Ik mag dan wel geen tijger of olifant hebben gespot, vandaag heb ik wel een door en door eerlijke Indiër ontmoet. Eind goed, al goed…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *