Sukhothai: Unesco-werelderfgoed met vijf sterren

Elk land heeft zo zijn must see plekjes, plaatsen die zichzelf overtreffen in schoonheid dat je er haast delirium van wordt. Sukhothai, op een slordige 427 km verwijderd van de metropool Bangkok, is zo’n plek. Halverwege de 13de eeuw legde Sukhothai de  culturele en politieke basis van het huidige koninkrijk Thailand. Acht eeuwen later struin je hier, te midden van ruïnes en gerestaureerde bouwwerken, doorheen een rijk historisch verleden dat zijn gelijke niet kent.

Verspreid over dorpjes en rijstvelden liggen maar liefst 21 historische monumenten en 50 heiligdommen die zijn omgedoopt tot het Sukhothai Historical Park. Het opende zijn deuren in 1988 en kreeg reeds drie jaar later de status van Unesco-werelderfgoed. Die snelle erkenning was een pluim op de hoed van de vele archeologen die jarenlang met uiterste nauwgezetheid de eerste koningsstad van Thailand  in al zijn glorie terug op de geschiedkundige kaart hebben gezet. De torenhoge monumenten bezaait met prachtige gebeeldhouwde details en immense zuilen laten niemand onberoerd.

Sukhothai was met zijn vele tempels en heiligdommen niet alleen een belangrijk centrum van aanbidding, het was ook een plaats waar politiek op hoog niveau werd bedreven en waar de handel floreerde. De grootsheid van het complex heeft het vooral te danken aan de opeenvolgende koningen die elk op hun beurt hun voorganger wilden overtreffen. De serene beelden van de ontelbare massieve Boeddhabeelden geven de historische site een betoverend karakter. De overblijfselen katapulteren je eeuwen terug in de tijd en geven je een goeie inkijk van hoe overweldigend deze plek ooit moet zijn geweest.

Sukhothai groeide uit tot de bakermat van de Thaise cultuur, wetenschap, kunst en architectuur. Het koninkrijk slaagde erin om het overstromingsgevoelig gebied te vrijwaren van rampen. Dammen, reservoirs, vijvers en kanalen vormden een ingenieus waternetwerk, terwijl grachten de bewoners beschermden. Niks leek de bloeiperiode van het koninkrijk een stroobreed in de weg te kunnen leggen. Dat was echter buiten de waard gerekend van het koninkrijk en tevens vroegere hoofdstad van Thailand, Ayutthaya. Gestaag zette Ayutthaya zijn veroveringstochten verder en in 1438 werd Sukhothai volledig opgeslorpt. Het eens zo machtige rijk verloor zijn plaats als zetel van de macht en tegen het eind van de 15de eeuw was Sukhothai nog een schim van wat het ooit was geweest. Het verval en de verwaarlozing waren nefast voor de vele houten bouwwerken. Alleen de religieuze monumenten, opgetrokken uit metselwerk van baksteen en stuckwerk overleefden de tand des tijds.

In de jaren zeventig sijpelde bij de Thaise overheid het besef door dat alleen een ambitieus restauratieproject het koninkrijk van de totale ondergang kon redden. Meer dan vijftien jaar lang werkte men met man en macht aan de heropbouw van Sukhothai. Met succes! De ruïnes van deze voormalige koningsstad vormen één van de best bewaarde geheimen van Zuidoost-Azië. Deze eersteklas erfgoedbestemming wordt gelukkig nog niet helemaal platgewalst door het toerisme. Door de afgelegen locatie en de grote geografische spreiding  van de historische site kan je er als toerist nog ongestoord rondslenteren. Reizigers die de drukte van veel toeristische plekken in Thailand willen ontvluchten en op zoek zijn naar een plek voor bezinning zijn hier op het goeie adres.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *