SiGale Gale: de bewegende, houten pop…

Elk land heeft zo zijn eigen legendes, volksverhalen en mythes. In Sumatra is dat niet anders. Zo ontdekken we op het eiland Samosir in het Batak museum een pop die door het leven gaat als SiGale Gale. Een gelijksoortige houten pop wordt ook ten tonele opgevoerd wanneer we even later een traditionele Batak dans bijwonen. De scharnierende ledematen bewegen dankzij een wirwar van draden en stokjes die vakkundig worden bediend door een poppenspeler.

Voor het gebruik van de SiGale Gale pop moeten we teruggrijpen naar een legende. Het verhaal doet de rond dat de enige zoon van een toenmalige koning stierf tijdens een oorlog. De koning rouwde om het verlies en het besef dat er geen troonopvolger meer was. Om de pijn van het verlies ter verzachten, gaf hij één van zijn onderdanen de opdracht om een bewegende, houten pop te maken die als twee druppels water op zijn zoon leek. Toen de koning zijn zoon in de gedaante van de houten pop zag, begon hij spontaan met hem te dansen. Daarop nodigde hij het volk uit om mee te dansen. De Batak begrafenisdans was geboren.

Nog steeds duikt de houten pop op tijdens begrafenissen. De pop representeert de nakomeling van een man die zonder geslacht is. In regel kan een begrafenis niet op traditionele manier plaats vinden als een man zonder nakomeling sterft, want dat zou betekenen dat de dode in het dodenrijk een ondergeschikte positie zou innemen. Met behulp van de pop wordt dit euvel verholpen en is er verzoening met de geest van de overledene mogelijk. Misschien moet ik bij mijn thuiskomst ook maar eens zo’n pop laten maken, wil ik mijn geest in het hiernamaals gunstig stemmen…

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *