Vreemde eend in de bijt…

Deze foto kon ik nog net voor mijn vertrek uit België vastleggen. Een picture of the day, uit het leven gegrepen, zoals er zovele de voorbije maanden op deze website werden gepubliceerd. Ook al is het in de reeks een wat vreemde eend in de bijt, ik vond dat deze wel een plekje verdiende. Het is een stukje volkse folklore waarvan ik vermoed dat die slechts nog in een aantal landen in stand wordt gehouden. Maar het is vooral een beeld dat diametraal tgo de religieuze cultuur van Indonesië staat, waar alcoholgebruik strikt verboden is.

Precies vandaag start in Indonesië het Suikerfeest, dat het einde van de Ramadan inluidt. Naast vuurwerk weerklinken vooral gebed en gezang. Zowat de hele moslimgemeenschap zoekt in deze feestdagen vrienden en familie op om hen uitgebreid te feliciteren met de goed volbrachte vastenperiode. De tafel is tijdens het Suikerfeest rijkelijk gevuld met zoetigheden en cadeautjes wisselen gretig van eigenaar. Met het Suikerfeest begint tevens de bedevaart naar Mekka.

Deze foto illustreert indirect ook een belangrijk feest, namelijk het huwelijk. Voor de directe vriendenkring is dit heugelijk feest vaak de aanleiding om een grap uit te halen met het kersverse bruidspaar. En zo geschiedde. Terwijl het koppel volop aan het feesten was, barricadeerden vrienden de hele voorgevel met torenhoge bierkratten. Gelukkig voor het koppel waren de kratten leeg. Vermoedelijk zullen ze wel een eind zoet geweest zijn met het verzamelen van de lege flesjes die in de tuin werden achtergelaten. Nu nog maar hopen dat ze het leeggoed ook mogen verzilveren.

De toon is met deze foto meteen gezet en doe je al vermoeden dat de eerstvolgende foto uit Indonesië inderdaad een feestelijk tintje zal hebben. De reis is terug aangevat. Welkom en veel reisgenot!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *