Jackfruit: de nieuwe vleesvervanger…

We associëren India vaak met een bonte mengeling aan geuren en kleuren. En terecht, want van zodra je je laat opslorpen door de hectiek van het land, dan dobber je al snel te midden van een zee van indrukken. Met een populatie van 1,3 miljard mensen komt India verdacht dicht in de buurt van China dat volgens de laatste telling 1,9 miljard inwoners zou huisvesten. Doordat 72% van de mensen in India op het platteland woont en het land maar liefst 638.588 dorpjes telt, wordt echter vaak getwijfeld aan het exacte cijfer. Vermoedens bestaan dat India daarom wel het meest bevolkte land ter wereld is. In ieder geval kan je als toerist er niet om heen: India is druk, heel druk. Maar India is bovenal kleurrijk en precies dat maakt het land zo anders. Het zijn voornamelijk de vrouwen die hierin het voortouw nemen. Met hun regenboog aan sari’s vormen ze een fleurig contrast met het stoffige en droge India. Het kledingstuk is vaak vijf tot zes meter lang en één meter breed. Het wordt kunstig gedrapeerd over het hele lichaam. Vooral in groep vormen ze een oogverblindende verschijning.  

Niet alleen de kledij kleurt India, ook de lokale markt en de aangeboden specerijen dompelen het land in een picturaal geheel. Op die markten vind je trouwens de meest onbekende fruitsoorten, de jackfruit is er één van. Deze zoete, exotische vrucht groeit in landen als India, Thailand en Maleisië en is één van de grootste die aan bomen groeit. Sommige exemplaren kunnen moeiteloos tot 40 kilogram wegen. De jackfruit of ook wel nangka genaamd wordt op twee manieren gegeten: rijp en geel of jong en groen. De zaden worden als snack gegeten en vinden tevens hun weg in allerlei zoete gerechten als desserts, smoothies, custardpudding en ijs. Dankzij zijn absorbeerbare eigenschap aan smaken is hij tevens heel geschikt om te gebruiken als kruid en marinade.

Ook veganisten en vegetariërs hebben inmiddels deze aparte vrucht ontdekt. Door het vruchtvlees lange genoeg te sudderen krijgt het een vlezige structuur en vormt het een ideaal alternatief voor vlees. Wetenschappers gaan ervan uit dat jackfruit wel eens het gewas van de toekomst zal worden. Enerzijds is de vrucht door zijn robuuste schil bestendig tegen ongedierte en ziekten. Anderzijds gedijt jackfruit uitstekend in warme oorden en groeit hij vrij snel. De vrucht groeit reeds drie jaar na het planten van de boom. Ook zijn voedzaam karakter (vitamine B6, vitamine C, vitamine A, kalium, calcium en ijzer) maakt van deze vrucht een uitstekend alternatief voor voedingsgewassen als maïs, granen en tarwe die door klimaatverandering het zwaar te verduren krijgen. De jackfruit heeft maar één nadeel. Van de vrucht is slechts 30% eetbaar, de rest is afval.

De kans dat je vroeger dan je denkt in aanraking komt met deze zoete vrucht is wel heel reëel. Sindskort is jackfruit ook in blik verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Door zijn vezelrijke eigenschappen en de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen is de stekelvormige jackfruit bezig met een ware opmars binnen het wereldje van de gezonde keuken. In de winkels wordt het product dan ook gepromoot als ‘100% plantaardig met de bite van vlees’. Waar wacht je nog op?

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *