Rice & Curry

Elk land heeft zo zijn eigen typische en unieke gerechten. Zo gaat België prat op zijn mosselen met friet, terwijl onze noorderburen eerder dwepen met stampot. Ook Sri Lanka heeft zo zijn nationaal gerecht. Toegegeven, het klinkt niet echt spannend, maar rijst met curry spant hier de kroon inzake culinaire populariteit.

Rice and curry is hier uitgegroeid tot een nationaal gerecht. Het wordt dan ook haast in elk restaurant geserveerd én dat op elk ogenblik van de dag. Of het nu als ontbijt is, lunch of diner, het maakt voor de Singalezen allemaal niet uit.  Het leuke is dat er meerdere soorten curry’s zijn. Zo kan je kiezen uit rodebietencurry, bonencurry, bananenbloemcurry, pompoencurry, spicy mangocurry, dahlcurry, wortelcurry, vis- of kipcurry, nangkacurry,…  Dat laatste is gemaakt op basis van de jackfruit die hier dankzij de tropische temperaturen perfect gedijt. De variaties zijn eindeloos en precies dat zorgt ervoor dat het gerecht nooit gaat vervelen.

Currybladeren worden trouwens in de Sri Lankaanse keuken ontzettend vaak gebruikt. Zowat elk huishouden heeft wel één of meerdere curryplanten in de tuin staan. De geurende curryblaadjes worden kwistig gebruikt in meerdere gerechten, precies omdat ze een allesoverheersende smaak afgeven. Rice & curry kan je nog het best omschrijven als een Indische rijsttafel. De voornamelijk witte rijst vormt het hoofdbestanddeel. Deze wordt opgediend met een aantal schaaltjes, variërend van kip, vis, rund-, varken- of schapenvlees. De aromatische kruiden zorgen voor de speciale toets. Daarnaast krijg je een scala van schaaltjes, van dhal (linzen) tot chutney en van ei tot fruit. Een andere vaste constante is papadams dat zich nog het best weet te omschrijven als kroepoek.

De Sri Lankaanse keuken is doorgaans vrij pittig gekruid en kan op dat vlak wel wedijveren met de keuken van Zuid-India. De eetcultuur van Sri Lanka werd doorheen de eeuwen beïnvloed door Arabische en Maleise handelaren.  Maar ook de Britse, Hollandse en Portugese kolonisatoren hebben hun stempel gedrukt op de culinaire traditie. Veelal hebben westerse bezetters weinig goeds achtergelaten in hun bezette gebieden, maar voor één keer ben ik hen dankbaar dat ze hebben bijgedragen aan de overheerlijke culinaire keuken van Sri Lanka.   

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *