Slapen in Japanse stijl

Dat Japan nog lang in ons geheugen zal blijven hangen, staat nu al vast. Zowel ikzelf als mijn vlotte reisgezel Nadine hebben al heel wat reiservaringen achter de rug, maar allebei komen we tot de vaststelling dat Japan in alle opzichten met geen enkel ander land vergeleken kan worden. De reden moet vooral gezocht worden in de mix die Japanners hanteren inzake innovatie en het krampachtig vasthouden aan hun waardevolle tradities. Een combinatie die we ook terugvinden in de diverse slaapaccommodaties.

In Japan zijn de overnachtingsmogelijkheden haast eindeloos. Zo kan je naast vertrouwd Westers, ook puur Japans authentiek overnachten, maar evenzo kan je logeren in een boeddhistische tempel, een claustrofobische slaapcapsule, een robot gestuurd hotel, een oeroude bibliotheek, …

Wij zijn de mening toegedaan dat je in Japan vooral moet reizen zoals Japanners dat doen. Op die manier hopen we wat meer inzicht te verwerven in die aparte wereld die Japan heet. Ons verplaatsen doen we bijgevolg met het openbaar vervoer (metro, tram, bus, trein, fiets). Voor het eten zoeken we steevast lokale Japanse restaurants op en slapen gebeurt voornamelijk in traditionele Japanse ryokans.

Een ryokan is de Japanse vorm van een pension of familiehotel en onderscheidt zich vooral door de inrichting die opvallend sober is. In de (slaap)kamer staat doorgaans een laag tafeltje met kussens. Daar wordt ’s morgens het ontbijt opgediend. Daarnaast liggen er op de gevlochten tatami-matten ook dunne, opgevouwen matrassen, futons genaamd. Je eigen bedje opmaken, behoort tot het overnachten in een ryokan. De eerste ryokans zijn ontstaan in het zogeheten edo-tijdperk (1603-1868). Toen reeds konden reizigers al overnachten in een kamer met matten en een gemeenschappelijk bad. Tevens was er ook een algemene ruimte waar ze zich konden ontspannen eenmaal ze hun reizigersplunje hadden ingeruild voor een kimono. Tegenwoordig is er weinig veranderd.

De meeste reizigers tooien zich tijdens hun verblijf in een yukata, een traditioneel gewaad in dezelfde stijl als een kimono. De yukata is echter een stukje lichter en wordt vastgegespt door middel van een stoffen lint. Het betreden van een ryokan doe je met pantoffeltjes die in slagorde staan opgesteld bij de ingang. De slaapkamer zelf betreed je dan weer blootsvoets. Bij een overnachting is meestal ook het diner inbegrepen. In dat geval is het gebruikelijk dat je voor het diner een bad neemt. Dit gebeurt veelal in een gemeenschappelijk bad waarbij het water vaak boven de 40 graden Celsius schommelt. Het hete water werkt reinigend en het zorgt voor de ideale ontspanning. Deze heetwaterbaden worden ‘onsen’ genoemd. Japan zou Japan niet zijn mochten er ook hier niet tal van regels aan verbonden zijn.

Een overnachting in een ryokan is ook op culinair vlak een ware belevenis, want vaak word je een halfpension formule aangeboden. In de geserveerde maaltijden sluipen steeds vaker westerse invloeden binnen, maar met wat geluk krijg je alsnog onvervalst Japans eten voorgeschoteld. Zo werden we in onze ryokan in de buurt van de beroemde Fuji berg verrast met een op en top traditioneel Japans ontbijt waarbij vis de boventoon voerde. Ik moet eerlijk bekennen dat vis niet tot mijn top drie gerechten behoort, maar na enkele schoorvoetende happen, ging ik zowaar overstag. Japan blijft ons aangenaam verrassen en dit reeds vanaf het eerste ochtendgloren…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *