Treinen is altijd een beetje reizen…

Japan is maar liefst twaalf keer groter dan België. Wie het land wilt bereizen, kiest dan ook best voor een comfortabel vervoersmiddel. In Japan is dat zonder enige twijfel de trein. Niet alleen rijden de treinen onwaarschijnlijk klokvast, het land beschikt over het dichtste treinnetwerk ter wereld.

Als fietsende globetrotter is het voor mij even wennen om me in Japan voornamelijk per trein te verplaatsen. Ik ben gewoon om mijn dagritme te bepalen volgens mijn eigen fietsritme, los van tijdstabellen of vertrekuren. Treinen dwingen je daarentegen om er op één of ander manier een strikt reisschema aan te houden en bepalen in zekere zin het reistempo. Aangezien we slechts een tweetal weken in Japan verblijven, zien we dit eerder als een voordeel.

Naast de netheid van treinen en stations blijven we ons verbazen over de discipline die er onder de reizigers heerst. Ze staan in keurige rijen op de juiste plek op het perron. De plaats van het coupé staat vermeld op de grond en eenmaal de trein tot stilstand komt opent de deur van het coupé precies voor je neus. Het draagt allemaal bij tot de de punctualiteit van de Japanse treinen. Meer nog, de stiptheid van de Japanse treinen is haast legendarisch te noemen. Blijkbaar bedraagt de jaarlijkse gemiddelde vertraging per trein amper 40 seconden. Onze Belgische spoorwegen kunnen inzake stiptheid nog iets leren van die Japanners. Als je daarbij bedenkt dat het Japanse treinverkeer beheerd wordt door diverse maatschappijen dan is het nog verbazingwekkender te noemen.

De bekendste spoorwegonderneming is de JR Railway Company. Ze beschikken over de meest uitgebreide netwerken waar ook de wereldberoemde Shinkansen opereert. Deze hogesnelheidstrein heet in de volksmond de ‘bullet trein’ (kogeltrein) en verwijst naar zijn gestroomlijnd uiterlijk en de topsnelheden die het bereikt. Met een gemiddelde van 300 km per uur ligt die snelheid toch nog een pak lager dan de snelheden waarmee de ICE- en de Thalys treinen door Europa zoeven. Lang zal dit evenwel niet meer duren, want volgend jaar, in 2020, komt Japan op de proppen met een hogesnelheidstrein die maar liefst 500 km per uur zal kunnen rijden.

Comfort en veiligheid staat in Japan voorop en bijgevolg hangt er aan deze hoogtechnologische vervoersmiddelen een fors prijskaartje aan vast. Japan doet zijn naam als duur reisland op die manier alle eer aan. Gelukkig kan je als toerist gebruik maken van een rail pass die, afhankelijk van het bedrag dat je betaalt, 7, 14 of 21 dagen geldig is. Je hoort ons niet klagen. We prijzen ons gelukkig dat we zo comfortabel kunnen rondreizen en vooral dat we dankzij de technologie een groot deel van Japan op een korte tijdspanne kunnen ontdekken.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *