Cricket: de bekendste Britse sport in Sri Lanka

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn kennis over Sri Lanka niet ver reikt. Vaag herinner ik mij dat het land jarenlang verwikkeld was in een bloedige burgeroorlog en dat het land deel uitmaakt van het Aziatisch continent. Toegegeven, niet bepaald indrukwekkend veel om over naar huis te schrijven. De komende maand komt daar zeker en vast verandering in, want ik wil mijn tijd optimaal gebruiken om het land in al zijn facetten te leren ontdekken.

De eerste ontdekking doe ik reeds na nauwelijks 4 kilometer fietsen. In het centrum van het stadje Negombo, vlakbij de vismarkt ligt centraal gelegen een sportveldje. In eerste instantie heeft het iets weg van een voetbalveld, maar bij nader toezien wordt hier een totaal andere sport beoefend: cricket.

Cricket mag dan wel niet de nationale sport zijn van Sri Lanka, -deze eer is weggelegd voor volleybal-, het is zonder enige twijfel de meest populaire.  Dat cricket zo populair is,  is niet eens zo verwonderlijk. Lange tijd wapperde over dit land de Britse vlag. Die kolonisatieperiode heeft tot op vandaag zijn sporen nagelaten.  Niet alleen onder de locale bevolking is het een geliefde sport, ook op hoog nationaal en internationaal niveau heeft Sri Lanka een serieuze reputatie opgebouwd binnen het cricketwereldje. Het cricketteam van Sri Lanka behoort zowat tot de wereldtop en met de regelmaat van de klok ziet het zijn reputatie bevestigd in tal van overwinningen.

Dat deze sport deel uitmaakt van de cultuur van Sri Lanka ontdek ik eens te meer wanneer ik ’s avonds terugkeer naar mijn logement. Via de internet community ‘couchsurfing’ logeer ik bij een local woonachtig in Negombo. In zijn vrije tijd is hij aan de beeldbuis gekluisterd en kijkt hij urenlang naar cricket. Het cricketteam van Sri Lanka benadert feilloos de sterrenstatus van ons Belgisch voetbalteam. Ze worden aanbeden door zowat de hele bevolking. Zo zie je maar, elk land heeft zijn godene

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *