Lombok: één groot bouwwerf…

De voorbije dagen ben ik me echt bewust geworden van de ravage die een aardbeving kan aanrichten. Vorig jaar, te midden van het toeristisch hoogseizoen, werd Lombok opgeschrikt door één van de zwaarste aardbevingen uit zijn geschiedenis. Het Nationaal Centrum voor Seismologie registreerde een beving van 6.9 op de schaal van Richter. Vooral het noorden van het land werd zwaar geteisterd. Eén jaar na datum zijn de gevolgen nog zichtbaar aanwezig.

Het is een hallucinant beeld en wie niet beter weet, zou warempel geloven dat de catastrofe pas vorige week plaats vond. Ik kan geen drie huizen ver fietsen of ik zie wel ergens sporen van vernieling. Op sommige plaatsen staat er nauwelijks nog een muur recht, op andere plaatsen zijn daken ingestort of is alleen nog het skelet zichtbaar van wat ooit een woning was. Dat de opbouw uiterst moeizaam verloopt, merk ik vooral aan het grote aantal provisoire optrekjes. Met behulp van wat planken, tentzeilen en golfplaten hebben ze een nieuw onderkomen in elkaar getimmerd. Voorlopig, al lijkt dit in Lombok een heel rekbaar begrip.

Ondanks de tegenspoed hebben de bewoners hun moed en levenskracht niet verloren, eerder integendeel. Je kan haast geen dorp of straat in of uit fietsen of je hoort wel ergens geluiden die wijzen op wederopbouw: boren, zagen, timmeren, … De noordelijke regio heeft iets weg van een gigantisch bouwwerf. Voor veel gezinnen ontbreekt het evenwel aan voldoende financiële middelen om hun woning opnieuw volledig op te bouwen. Tal van houten en metalen constructies wachten op voltooiing. De confronterende werkelijkheid toont ook een schrijnende realiteit die me toch tot nadenken stemt. Terwijl het gros van de bevolking, één jaar na de nachtmerrie, moet leven in een armtierig en provisoir onderkomen, herrijzen de moskeeën als herboren feniksen terug uit de grond. Het geloof in Allah overstijgt alle prioriteiten, ook die van de meest elementaire: het recht op een dak boven je hoofd…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *