Het Mysore Palace: een verlicht sprookjeskasteel…

De veelzijdigheid van India heeft ertoe geleid dat er zelfs onder de reizigers a.h.w. twee kampen zijn ontstaan. Je hebt de zogenaamde lovers, die India in al haar facetten adoreren en je hebt de haters die het land als een verschrikking ervaren. De meningen over India zijn dan ook uitermate verdeeld. Toegegeven, de eerste indrukken zijn overweldigend en chaotisch. En ook op hygiënisch vlak moet je soms al eens een oogje dichtknijpen. Ervaar je dit alles als een uitdaging, dan leer je vrij snel de betovering van het land te ontdekken. Voor je het goed en wel beseft, geraak je net gecharmeerd door die chaos, die bonte mengeling aan kleuren, maar evenzo maak je een knieval voor haar rijk, historisch verleden.

Dat Zuid-India ook een stevige brok cultuur herbergt, ontdekken we eens te meer in Mysore, in het zuidelijkste punt van de deelstaat Karnataka. De sfeer is er relaxt, de stad opvallend schoon en grote lommerrijke parken wenken je om de benen te strekken. Wij hebben ons oog evenwel laten vallen op de grootste toeristische troefkaart van de stad: het Mysore Palace. Met een gemiddelde van 6 miljoen bezoekers per jaar is het naast de Taj Mahal de meest bezochte plek in India. Wanneer we oog in oog komen te staan, begrijpen we ook meteen waarom. Dit stukje cultureel werelderfgoed is een pareltje van formaat, waarbij de buitenkant moeiteloos kan wedijveren met de binnenkant. De versierde vloeren, muren, plafonds, zuilengalerijen, hallen, deuren, houtsnijwerk, … alles straalt een ongekende grandeur uit. Superlatieven ontbreken om de grootheidswaanzin waaraan de maharadja’s, de heersers van het koninkrijk, vroeger leden te omschrijven. Het paleis was dan ook niet gebouwd voor Jan met de pet.

Het paleis was de officiële zetel en residentie van de koninklijke familie Mysore, die ook bekend staat als de Wodeyar dynastie. Zij regeerden over de Indiase staat tussen 1399 en 1950. Helemaal origineel is het paleis evenwel niet meer. In 1897 legde een verwoestende brand een groot deel  in as. In 1927 werd het heropgebouwd en heeft men de grootsheid en de opulentie van vroeger zoveel als mogelijk proberen te bewaren. Opvallend zijn vooral de prachtige koepels gemaakt van dieproze gekleurde marmer. In de immense tuin rondom zijn tal van Hindu-tempels opgetrokken. Ook deze dragen bij tot de grandeur van het geheel. We worden pas helemaal delirium wanneer tegen valavond het paleis verlicht wordt door een zee van licht. Maar liefst 30.000 gloeilampjes geven de contouren weer en zorgen voor een sprookjesachtig effect dat zijn gelijke niet kent. Zelfs zonder spaarlampen en ledverlichting behoort ons bezoek aan het Mysore paleis alvast tot één van de hoogtepunten van onze reis…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *