Tarantula’s met wortels in de Cambodjaanse geschiedenis

De voorbije tien tot vijftien jaar heeft de wereldkeuken ook bij ons meer en meer aan terrein gewonnen. Enerzijds omdat er een stijgend aantal exotische voedingswaren in de schappen van onze grootwarenhuizen terug te vinden zijn, maar anderzijds ook omdat we door het reizen ons meer openstellen voor de locale keuken. Wie tegenwoordig een inleefreis boekt naar één of ander Aziatisch land, wordt automatisch ondergedompeld in de gastronomie van het land. Een dagje kookles volgen is tegenwoordig één van de nieuwe doeactiviteiten op reis. Het is de beste manier om het bereisde land eens vanuit een culinair oogpunt te benaderen.

Dat men in sommige landen er nogal wat aparte gastronomische eetgewoontes op nahoudt, zal je wellicht niet verbazen. In China had ik zelf al kennis kunnen maken met gefrituurde krekels, wormen, schorpioenen en sprinkhanen. In Cambodja wordt dit rijtje van niet alledaagse lekkernijen nog uitgebreid met gefrituurde tarantula’s. Gerold in suiker of knoflook schijnen deze vogelspinnen een delicatesse te zijn. Omdat deze lekkernijen nogal prijzig zijn, worden ze meestal geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals een verjaardag of een familiefeest.

 Misschien toch wel eerst een niet onbelangrijke kanttekening maken. Heel wat van die nogal exotische insecten worden vaak slechts door een minderheid van de locale bevolking gegeten. De insecten die verkocht worden, zijn net bedoeld voor de toeristen. Een instagram-foto met een bengelende kever of sprinkhaan boven je mond scoort nu eenmaal beter dan een zonsondergang. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij niet gewaagd heb aan een proeverij. Over de smaak is er weinig eensgezindheid omdat die in hoofdzaak wordt beïnvloed door de manier waarop de tarantula wordt klaargemaakt.

Vaak zijn delicatessen synoniem voor duur en dus in hoofdzaak weggelegd voor de beau monde. Denken we maar aan kaviaar en truffels. In Cambodja kwamen tarantula’s eerder uit noodzaak in de keuken terecht. Tijdens het bloedige bewind van de Rode Khmer was de armoede allesoverheersend, net als de hongersnood. De situatie was zo uitzichtloos dat mensen elk levend wezen dat ze vonden en konden vangen ook opaten. De tarantula’s bleken niet alleen een lekkere snack te zijn, ze hadden ook een hoog eiwit-, foliumzuur- en zinkgehalte. Zo bleven de harige spinnen een onderdeel van de locale Cambodjaanse voeding, ook na het einde van de hongersnood.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *