Het langste strand van de wereld…

Wanneer je land eerder karig is gezegend met toeristische hotspots, dan grijp je elke kans met beide handen aan om dat weinige extra in de verf te zetten. Bangladesh kan er over meespreken. Zo promoot het land zijn kustplaatsje Cox’s Bazar als was het een fonkelende diamant versierd met de duurste edelstenen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt gecharmeerd ben door deze koninginnestad der badsteden. Cox’s Bazar is een stad dat uit zijn voegen barst en waar hoogbouw meer en meer de skyline vormt. Zijn bekendheid heeft het in hoofdzaak te danken aan de aanwezigheid van het langste ononderbroken natuurlijke zandstrand van de wereld. In lengte uitgedrukt is dit exact 125 km. Wie denkt dat de overheid een extra inspanning zou leveren om dat strand ook aantrekkelijk te maken voor de vele dagjesmensen, is er aan voor de moeite. Op vele plaatsen ziet het strand er uit als een festivalweide na afloop van een muziekoptreden. De manier hoe de Bengalen hier omgaan met hun milieu is onthutsend. Zelden heb ik zoveel vuilnis zien rondslingeren. Niemand lijkt er zich aan te storen. Door mijn manier van reizen heb ik vaak de kans gehad om binnenskamers binnen te gluren. Eenzelfde wanorde vond ik er vaak terug. Elk gevoel van cocooning is de Bengaal vreemd. Door de vaak tropische temperaturen speelt het dagelijkse leven zich in hoofdzaak buitenshuis af.

De stad zelf is genoemd naar kapitein Hiram Cox. Als officier van de Britse Oost-Indische Compagnie was hij in 1773 aangesteld als toezichthouder van de plaats die toen nog Palonki heette. Hij moest er onderhandelen tussen boeddhisten en moslims die in de loop der eeuwen vanuit Birma heen en weer zijn geëmigreerd en daarbij vaak met elkaar in conflict kwamen over landrechten. De kapitein slaagde erin om de gemoederen te bedaren, maar stierf in 1799 nog voor hij volledige stabiliteit kon garanderen. Om zijn rol in het oplossen van het conflict te gedenken werd er in 1854 een markt (bazaar) opgericht en werd de stad in 1869 naar hem genoemd. Cox’s Bazaar was geboren…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *