Cambodja: onbekend, onbemind?

Inmiddels ben ik goed en wel uit de startblokken geschoten en zitten de eerste 250 km met de herstelde en geüpdate solar bamboebike erop. Ik moet toegeven dat het wel opnieuw even wennen is. Hoe je het ook draait of keert, zo’n trailer met zonnepanelen blijft een log ding om achter je aan te zeulen. Anderzijds maakt dit nu eenmaal deel uit van het ganse solarproject en blijft het concept de nodige leuke verrassingen uitlokken.

Zo waren bij de grensovergang met Cambodja de douanebeambten één en al in bewondering. Met wel zes man bogen ze zich rond over de solarbike en keken ze vol ongeloof toe. Sommige haalden meteen hun mobile telefoon tevoorschijn en begonnen spontaan foto’s te maken, terwijl andere via het mobile netwerk filmpjes bekeken van de voorbije Suntrip. Het was best wel ontwapenend om te zien hoe ze één voor één uit hun rol vielen.

Tegenwoordig is zo’n grensovergang niet meer geworden dan een formaliteit. De informatisering heeft voor een stuk de magie van het overschrijden van een grens doen verdwijnen. Het contact verloopt in hoofdzaak via het doorgeefluikje dat nauwelijks groot genoeg is om je paspoort er doorheen te schuiven. Een elektronisch bakje met een glazen plaat waar je je vingertoppen tegenaan moet drukken, maakt ook hier deel uit van de standaarduitrusting. Geen haan die kraait over privacy wetgeving. Cambodja kan ongetwijfeld al een heuse databank aanleggen van vingerafdrukken van buitenlanders, want vooral de laatste jaren zit het toerisme hier in de lift. Sinds het einde van de burgeroorlog in 1995 is het land toegankelijk geworden en profiteert het mee van het stijgend toerisme in de buurlanden Thailand en Vietnam.

De allergrootste publiekstrekker van Cambodja is zonder enige twijfel het ongeëvenaarde tempelcomplex Angkor Wat. Sommige toeristen komen enkele naar Cambodja om deze highlight in al zijn glorie te bewonderen. Dat dit ongetwijfeld een must see is, zal ik niet ontkennen, maar ik kijk even veel uit om wat meer te ontdekken over de donkere bladzijden uit de geschiedenis ten tijde van de Cambodjaanse maoïstische revolutionair Pol Pot en zijn aanhangers van de Rode Khemr. Het ziet ernaar uit dat de geschiedenis een beetje de rode draad zal worden van mijn verkenningstocht door dit land. Cambodja is trouwens één van de weinige Zuidoost Aziatische landen die ik tot nu toe nooit heb bereisd. Dat alleen al staat garant voor een boeiende ontdekkingsreis. Wordt vervolgd…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *