De heilige watertempel…
Als er één stad is in Bali die zichzelf op de toeristische kaart heeft weten te plaatsen, dan is het ongetwijfeld Ubud. Deze stad, gelegen op een slordige 30 kilometer van de hoofdstad Denpasar, wordt algemeen beschouwd als het culturele en artistieke hart van Bali. Al decennia lang vinden kunstenaars de weg naar deze uitzonderlijke plek waar tempels en musea kwistig verspreid liggen te midden van rijstvelden. Ook toeristen hebben inmiddels Ubud ontdekt en de gevolgen laten zich raden. Het centrum van de stad geeft iets weg van een braderie waar je reeds vanaf het middaguur over de koppen kan lopen. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden vrij ver uiteen en deint de toeristenstroom uit naarmate je je verwijdert van het centrum.
Eén van die plekken is de heilige watertempel of de Pura Tirta Empul. De heilige bronnen trekken al meer dan duizend jaar Balinese hindoe-aanbidders aan. Het is dan ook uitgegroeid tot het drukste pelgrimsoord van Bali. Volgens de overlevering zou de godenkoning Indra het heiligdom eigenhandig geschapen hebben en zou het water een magische helende werking hebben. Kortom, het bevat alle ingrediënten om van deze bijzondere plek een topattractie te maken. Naast aanbidders, krijgt de watertempel dan ook toeristen van over de hele wereld over de vloer. Zij vergapen zich enerzijds aan de schoonheid van de tempel en anderzijds nemen ze een duik in het gezegende water. In juni 2017 bracht ook de gewezen Amerikaanse president Barack Obama en zijn gezin een bezoek aan de heilige watertempel. Zijn acte de présence zal het complex wel geen windeieren gelegd hebben.
Vanop de zijlijn kijk ik toe hoe het gezegende water uit 13 gebeeldhouwde waterspuiten naar twee zuiveringsbaden stroomt. Locale hindoes en toeristen staan in rijen geduldig aan te schuiven om hun hoofd te dopen. Het ritueel moet uiteindelijk 11 keer worden voltrokken. De laatste twee waterspuiten zijn alleen bedoeld om de doden te reinigen. Het geheel balanceert tussen devote ernst en ontspanning. Voor de meeste toeristen is deze verfrissende duik de gedroomde afwisseling tussen de vele tempels en musea bezoeken. Voor de locals een zoveelste ritueel in hun geloof als hindoe. Twee werelden die zo ver uiteen liggen, maar die op die ene plek in harmonie samenvloeien.
Add a Comment