Lombok, een jaar na het drama van 5 augustus 2018…

Het eerste wat me opvalt sinds ik in Lombok ben aangekomen, is het grote aantal verloederde woningen. Althans zo lijkt het er op. Verwaarloosde huizen waarvan muren half afgebrokkeld zijn, hoopjes steenpuin tegen de voorgevels, verzakte daken, … Het is pas bij het zien van dit tentenkampje dat de puzzelstukken in elkaar vallen en mijn vermoeden bevestigd wordt. Lombok was vorig jaar het slachtoffer van een zware aardbeving.

Indonesië bevindt zich precies in de Pacifische Ring van Vuur, een gebied waar aardplaten bewegen en vaak hevige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaken. Lombok bleef in het verleden vrij gespaard, maar daar kwam op 5 augustus 2018 verandering in. Met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter beefde de grond onder Lombok. Het bleef evenwel niet bij die ene aardbeving. De opvolgende dagen en weken werden nog eens 2 aardbevingen en 340 naschokken gemeten. De eindbalans was rampzalig. Naast een dodentol van ruim 550 personen, waren 77.000 huizen verwoest en 400.000 mensen dakloos. De aardbeving was de grootste en zwaarste in de geschiedenis van Lombok.

Bijna één jaar na datum zijn de herinneringen aan de gruwel van augustus 2018 nog lang niet vergeten en blijven veel bewoners met een gevoel van onvrede zitten. Ze verwijten de Indonesische overheid dat ze de ramp bewust hebben willen minimaliseren. Door het slechts als een lokale ramp te bestempelen en niet als nationale ramp, was de steun veel beperkter. Daarenboven weerde de overheid aanvankelijk internationale noodhulp uit nationale trots. Mede daardoor kwam de noodzakelijke hulp vooral in de meer afgelegen gebieden uiterst moeizaam en vaak te laat op gang.   

Ondanks alles is het terug ‘business as usual’. Het leven gaat verder, al valt het me op dat het toerisme heel moeizaam terug op gang komt. Zo liggen de tropische zandstranden er haast verlaten bij en valt er hier van een toeristisch topseizoen weinig te merken. Misschien zal mijn beeldvorming bij aankomst in de Gili eilanden (dé toeristische plek bij uitstek in Lombok) alsnog worden bijgestuurd…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *