Dankbaarheid…

De natuur heeft iets magisch in zich. Je hoeft zelfs niet eens naar de andere kant van de wereld te reizen om dat te beseffen. Het ontluiken van de natuur in de breekbare stilte van een vroege ochtend is haast een wonder op zich. De cyclus van leven en dood is er nergens zo zichtbaar. Het is een voortdurend proces van eb en vloed, van ontwaken en slapen, van komen en gaan. En bovenal, het wordt ons elke dag opnieuw aangeboden.

Op onze laatste dag in Zuid-India slaagden we er eindelijk in om een zonsopgang te digitaliseren. Zonsop- en ondergangen blijven mensen overal ter wereld inspireren. Ze stralen een gemoedsrust uit, een soort oneindigheid. Ik betrap me er zelf op dat ik soms minutenlang kan blijven staren naar die gloeiende, oranjekleurige bol aan de horizon; naar dat spel van steeds feller of donkerder wordende licht. Het is een schouwspel dat nooit verveelt. Ook de locatie draagt bij tot de betovering. Het geluid van de aanrollende golfslagen maakt de setting compleet, de gewaarwording haast bovenmenselijk.

Op een gegeven ogenblik kreeg ik een biddende man in het vizier. Meteen zag ik de fotografische meerwaarde, de extra dimensie die de man kon toevoegen aan het beeld. De schoorvoetende ochtendzon zat te hoog om het geheel in horizontale vorm vast te leggen. Ik hou niet van verticale foto’s. Ze druisen in tegen onze normale manier van kijken en observeren. Dan toch maar horizontaal vereeuwigen en de verbeelding van de mens laten werken. Een foto moet een verhaal vertellen, iets aanreiken dat tot nadenken stemt. Een foto hoeft niet perfect te zijn, het moet de mens stimuleren om zelf het beeld compleet te maken. We onderschatten teveel het inbeeldingsvermogen van de mens. Een geslaagde foto roept meerdere verhaallijnen op. Geef pen en papier en vraag aan een groep mensen om enkele kernwoorden neer te schrijven en je zal verbaasd zijn over het resultaat. Bij mij is er één sleutelwoord dat met kop en schouder bovenuit steekt: dankbaarheid. Het gevoel dat al maanden met me meereist. Dankbaar om datgene wat ik elke dag opnieuw ervaren mag, om het gelukkig zijn in al zijn facetten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *