Besnijdenis met een feestelijk tintje…

Op mijn laatste dag in Java en net voor mijn vertrek naar Bali, word ik gewekt door een muzikale stoet. Als in een versnelde film gris ik mijn fototoestel en filmcamera uit mijn fietstas en hol naar buiten. De stoet neemt nauwelijks twintig meter in beslag, maar dat kan de pret niet bederven. Vooraan lopen enkele jongens getooid in leeuwenpakken. Ze dansen op de live muziek die de stoet afsluit. Ik tel hooguit zeven muzikanten. Ze bespelen percussie-instrumenten: gongs, cymbalen en trommels. Nieuwsgierige bewoners steken hun hoofd uit het raam of vatten post aan de deuropening van hun huis. Eén van hen weet me te vertellen dat ik getuige ben van een ceremoniële besnijdenisfeest.

Ruim 90% van de populatie in Java zijn moslims. Ondanks het feit dat er in de Koran niks specifieks vermeld wordt over de besnijdenis, wordt het vrijwel universeel toegepast op moslimjongens, zo ook in Java. De moslims baseren deze gewoonte op de overtuiging dat Abraham zijn zonen liet besnijden. Islamitische geleerden associëren de besnijdenis ook met de beheersing van seksuele driften. De meest voorkomende leeftijd van de besnijdenis vindt plaats rond de zevende levensjaar. Op die leeftijd nemen de jongens hun religieuze verantwoordelijkheid op door deel te nemen aan de salat, het gebed. Op Java is de besnijdenis eerder een puberteitsritueel dat wordt uitgevoerd op twaalfjarige leeftijd.

Niet alleen besnijdenisfeesten, maar ook huwelijken of verjaardagen gaan vaak gepaard met muziek en dans. De deuntjes zijn ritmisch en repetitief. De dansende leeuwen maken vooral indruk door hun kostumering en hun klapperende tanden. De leeuwen vertegenwoordigen hier potentieel destructieve verlangens die bestreden moeten worden om een religieus leven te beginnen. Het geheel heeft iets weg van een carnavaleske stoet, met dat grote verschil dat dit in Java haast dagelijkse kost is.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *