Een onsen bezoek met etiquette…
Een reis naar Japan is niet compleet zonder een ontspannen duik in een onsen. Onsen zijn natuurlijke warmwaterbronnen die gevoed worden door vulkanische activiteit. Het water wordt geothermisch verwarmd onder de grond en stijgt bijgevolg bruisend heet aan de oppervlakte. Strikt genomen moet een onsen aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het water minstens één van de negentien aangewezen chemische elementen bevatten die van nature in heet bronwater voorkomen. Alsook moet het water minstens 25°C zijn als het uit de grond komt.
In totaal telt Japan maar liefst 2.300 badplaatsen. Onsen zijn er in vele soorten. Je vindt ze zowel in openlucht als binnenshuis. In dat laatste geval maken ze vaak onderdeel uit van een ryokan, de traditionele Japanse herberg. Sommige ons-baden stralen één en al pracht uit. Ze liggen in schitterende locaties en zijn afgewerkt met de kunstzinnigste materialen zoals cipressenhout, marmer en graniet. De onsen die zich in openlucht bevinden, bieden vaak een weergaloos uitzicht op de natuurlijke omgeving, zoals de beroemde Fuji-berg.
Onsen bieden Japanners de mogelijkheid om het hectische leven heel even achter zich te laten en te ontspannen. Daarenboven zijn Japanners er rotsvast van overtuigd dat een plons in onsen water een helende werking heeft. Het water bevat immers tal van mineralen die goed zijn voor de huid, de bloedsomloop en de algemene gezondheid.
Een onsen bezoek maakt deel uit van de Japanse cultuur en dus zijn er nogal regels van etiquette aan verbonden. Zo gebeurt een onsen bezoek in adamskostuum en is een wasbeurt voorafgaandelijk aan het baden verplicht. Aan de buitenzijde van het bad bevinden er zich dan ook een rij douches waar je gehurkt op een krukje jezelf grondig moet schrobben. In Japan staat hygiëne nu eenmaal voorop. Doorgaans krijg je bij een onsen bezoek twee handdoeken, een grote om je mee af te drogen en een kleine, die je mag meenemen in de badruimte. Het wordt vaak als washandje gebruikt, al zijn er ook heel wat Japanners die de gewoonte hebben om ermee de kruin van hun hoofd af te dekken.
De meeste badhuizen zijn openbaar toegankelijk en zijn dus sociale plaatsen. Een babbeltje slaan met je badgenoten wordt dus niet als not done beschouwd. Daarbij ook een natje en een droogje nuttigen, is evenwel niet aan de orde. Net als je op het openbaar vervoer niet mag eten en drinken, is dit ook in de onsen niet toegestaan.
De gemeenschappelijke baden zijn gescheiden volgens geslacht. De ingang wordt gekenmerkt door een halflang gordijn dat rood kleurt voor de vrouwen en blauw voor de mannen. Wie tatoeages heeft, is niet welkom. Tatoeages hebben in Japan een slechte connotatie omdat die geassocieerd worden met de Japanse georganiseerde misdaad (de yakuza). Sommigen hopen echter dat de taboesfeer die rond tatoeages hangt en het bijhorend verbod om onsen te betreden, zal worden afgezwakt met het oog op de Olympische Spelen van 2020 die dat jaar in Tokio zullen plaatsvinden. Of de Japanner geneigd zal zijn om zich soepeler op te stellen en zijn strikte regels zal aanpassen, lijkt me eerder twijfelachtig. Japan blijft het land van discipline en tradities. Ook in de onsen wordt deze rigide levensvisie toegepast…
Helaba, Gregory,
met grote belangstelling lees ik stelselmatig al je reisverslagen, amai wat een reis, wat een ervaring.
Ik vrees dat het nog lang zal duren eer jij voet op Belgische bodem zult zetten en misschien zal ik jou spullen die hier op zolder liggen mogen sturen naar een of ander exotisch land waar jij je hart aan verloren zult hebben…… of dit de mening zal zijn van Nadine is mij een groot vraagteken….
Het ga je goed vriend en je dagdagelijkse verslagen geven mij de gelegenheid je op de voet te volgen en te dromen van al dat moois, al zal dat voor mij bij dromen blijven vrees ik.
Albert
Hey Greg!
Fijn te zien dat je het nog steeds goed stelt! Ik zag geen activiteit meer op Instagram daarmee bracht ik even een bezoekje aan jouw website..wachtwoord toch weer niet vergeten? 😉
Nog veel reisplezier!