Altijd en overal…
Ik had ze nauwelijks opgemerkt. Ze zaten zo verscholen langs de kant van de weg, ineengedoken en geen deel uitmakend van de wereld die aan hen voorbij reed. Toch had mijn gezichtsvermogen net voldoende de tijd gehad om contouren te vormen op mijn netvlies. Ik maakte rechtsomkeer. Mijn arendsogen hadden juist waargenomen. Onder de schaduw van een aftands afdakje zaten drie jonge knapen, verzonken in hun digitale wereld. Ik vond het zo’n typerend, universeel beeld dat ik de onweerstaanbare drang voelde om het te digitaliseren. De jongeren keken niet eens op, ze waren één en al in volle concentratie met hun digitaal spel.
Als er één uitvinding is die de wereld net zo op zijn kop heeft gezet als de revolutionaire uitvinding van het wiel (3500 vr Christus), dan is het ongetwijfeld de mobiele telefonie en alle ermee gelieerde toepassingen. Gsm’s zijn een verlengstuk geworden van het menselijk lichaam. Ze zijn doorgedrongen tot alle lagen van de bevolking en dit tot in de verste uithoeken van de wereld. Zelfs in het relatief arme Sulawesi word je met levensgrote reclameborden van internetproviders en mobiele telefoonmerken om de oren geslagen. De digitale, mobiele wereld rukt verder op. Het aanstormend 5G-netwerk is een kwestie van enkele maanden.
Ook onder reizigers is internet en mobiele telefonie niet meer weg te denken. Meer nog, op reis lijkt het wel of we nooit offline willen gaan. We mogen dan wel beweren dat we op reis op zoek gaan naar het zen-zijn, naar onthaasten of offline gaan, maar in wezen is het gebruik van sociale media nergens zo nadrukkelijk aanwezig als tijdens het reizen. Als je reviews van toeristen die verbleven in een hostel of hotel erop na slaat, dan kan je je hoofd erop verwedden dat er wel ergens positieve of negatieve commentaar staat te lezen over de internetaansluiting. Op reis willen we net zo verbonden zijn als thuis en als het enigszins kan graag 24/7. Digitale detox is een fabel uit een ander tijdperk.
We zijn op reis, hoe je het draait of keert, een stuk digitaal afhankelijk geworden. Wifi en internet zijn een soort basisbehoefte geworden. Ook ik ontkom er niet aan. De weinige keren dat ik vooraf een onderkomen reserveer, gebeurt dit online. De navigatie applicatie ‘Maps.me’ klik ik meerdere keren per dag aan en ook sociale media (Youtube, FB, Instagram,…) passeert bij mij de revue. Het internet heeft nu eenmaal de mogelijkheid gecreëerd om eenieder een podium te verschaffen…
Add a Comment