Flamboyant en sexy: de koning van Thailand

Het moet je maar overkomen, reeds van kinds af aan weten dat je enige troonopvolger bent, maar toch 66 jaar lang moeten wachten tot je deze eervolle titel ook daadwerkelijk op je kroon mag prikken. Kroonprins Maha Vajiralongkorn had het ongetwijfeld graag anders gezien, maar zijn immens populaire vader Bhumibol Adulyadej bleef maar liefst 70 jaar lang koning van Thailand. Het was pas toen hij twee jaar geleden op de gezegende leeftijd van 89 jaar het loodje erbij neerlegde, dat zoon Vajiralongkorn eindelijk zijn adellijke titel mocht inruilen.

Er mocht dan wel onmiddellijk een opvolger klaarstaan, toch moest Vajiralongkorn de opgelegde rouwperiode van twee jaar respecteren om zichzelf tot koning van Thailand te kronen. Met 66 lentes is Maha Vajiralongkorn meteen ook de oudste koning ooit die de Thaise troon bestijgt. Als enig mannelijk koningskind heeft hij niet bepaald een kleurloos leven achter de rug. Zo gaf de koning reeds vier maal zijn jawoord en verwekte in totaal zeven kinderen bij drie vrouwen. Niet alleen omwille van zijn hoog playboy-gehalte ging hij meermaals over de tongen, ook andere verhalen spraken tot de verbeelding. Zo zou hij nauwe banden hebben met de Thaise onderwereld, schrikt hij er niet voor terug om in het openbaar te verschijnen in korte topjes en jeansbroek en beplakt hij zijn lichaam graag met neptatoeages. Ook benoemde hij zijn inmiddels overleden lievelingspoedel Foo Foo tot luchtmaarschalk en moesten militairen voor haar salueren. Ook gaat het verhaal de ronde dat Foo Foo ooit werd gespot op een galadiner met buitenlandse gasten. De hond, uitgedost in drieledig pak, inclusief schoentjes, mocht net als de genodigden aanschuiven aan het diner en schrok er niet voor terug om de glazen van de gasten leeg te slobberen. Bij het overlijden van zijn favoriet huisdier werd een boeddhistische begrafenis georganiseerd dat maar liefst vier dagen duurde.

De nieuwe koning is door zijn excentrieke levenswandel zowat de tegenpool van zijn vader die door het Thaise volk op handen werd gedragen. Op de kleurrijke levenswandel van de versgebakken koning wordt er niet echt kritiek geuit. Minachting op het koningshuis is in Thailand verboden en wie het toch doet riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Binnenlandse media houden zich dan ook ver weg van de geruchtenmolen. De sappige nieuwsfeitjes over de koning sijpelen voornamelijk via buitenlandse mediakanalen de Thaise woonkamers binnen.

In werkelijkheid heeft de Thaise koning relatief weinig macht, maar daar zou binnen onafzienbare tijd wel verandering in kunnen komen. Zo verstevigde Vajiralongkorn onlangs zijn greep op zowel de politiek, als op het leger. Sinds 1932 is Thailand een constitutionele monarchie, wat betekent dat de vorst gehouden is aan de grondwet waarin zijn rol is vastgelegd. Vajiralongkorn schijnt er zich allemaal weinig van aan te trekken. Niet alleen is tegenspraak uit den boze, ook het feit dat de koning onaantastbaar is en geen misstappen kan begaan, zit diep geworteld in de Thaise cultuur.

Eveneens deel uitmakend van de Thaise cultuur is de wijze waarop de koning wordt geportretteerd. Het land hangt vol met posters van een mooi uitgedoste koning. De statige foto’s versterken zijn sterallures en het ziet ernaar uit dat hij deze flamboyante rol nog jaren zal vervullen. Het Thaise volk van zijn kant staat aan de zijlijn en kijkt smalend toe wanneer er weer eens een sappig koninklijk verhaal opduikt. Doorheen de jaren zijn ze veel gewoon geworden…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *