Iedereen beroemd…
Als je doorheen Indonesië reist dan zou je warempel geloven dat het ontstaan van selfies hier zijn oorsprong heeft gevonden. Er gaat geen dag voorbij of ik word gevraagd om mee op de foto te staan. Selfies nemen, maakt hier haast deel uit van de Indonesische cultuur. Als ze daarbij nog de kans hebben om zichzelf te portretteren met een buitenlander dan kan hun dag helemaal niet meer stuk. Hoe komt het toch dat wij zo gebeten zijn door het selfie-virus en zal die trend ooit ophouden te bestaan?
In 2013 werd het woord ‘selfie’ uitgeroepen tot het woord van het jaar en veroverde het een vaste plaats in de Van Dale. ‘Een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met een camera op armlengte (lees: mobile telefoon) en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite.’
De rage en het succes van de selfie moet gezocht worden in de drang naar zelfverheerlijking. Het zoeken naar sociale bevestiging is biologisch aangeboren. Het binnenrijven van likes op een geposte foto op Facebook of Instagram is bijna een primaire levensbehoefte geworden. We zijn van nature ijdel. We willen graag laten zien wat we aan het doen zijn en hoe we eruit zien. Door de sociale media hebben mensen een virtuele stem gekregen. Gezien worden en deel uitmaken van, het behoort tot het dagelijkse leven. Iedereen beroemd is nooit verweg.
Daarenboven beschikken we als fotograaf over de vrijheid om volledig zelf te kunnen beslissen over het onderwerp, de locatie, … Precies dat maakt selfies maken zo aantrekkelijk. Dagelijks worden er honderdduizenden, zo niet miljoenen dergelijke foto’s online geplaatst. En dat terwijl we haast op onze achterpoten gaan staan als het gaat om de invoering van gezichtsherkenningssoftware in het dagelijkse leven.
In Indonesië heeft het succes van de selfie ervoor gezorgd dat bij heel wat toeristische attracties selfie locaties zijn ontstaan. Kunstmatig gecreëerde plekken waar toeristen en locals de kans krijgen zichzelf te portretteren met op de achtergrond één of andere setting. Een donatie voor de unieke foto wordt evenwel op prijs gesteld. Of hoe selfies kunnen bijdragen tot de locale economie.
Add a Comment