De glimlach van het volk zal de tragedie overwinnen

Sri Lanka ontwaakt schoorvoetend, niet goed wetend of de nachtmerrie een kwade droom was of werkelijkheid. Wie echter afstemt op Sri Lanka’s News Channel, ADaderana 24 wordt meteen geconfronteerd met de realiteit. De nieuwszender zendt de klok rond uit en brengt verslag van de laatste ontwikkelingen i.v.m. de voorbije aanslagen.

Wanneer ik me ’s morgens naar het centrum van de stad Kandy begeef, merk ik dat de draad van het dagelijkse leven stilaan wordt hernomen. Winkeleigenaars openen opnieuw hun shops en ook het openbaar vervoer trekt zich langzaam maar zeker terug op gang. Mensen met boodschappentassen doen hun vertrouwde inkopen en lopen nog eens langs bij de krantenkiosk. De kranten liggen er stapels dik, klaar voor een top verkoopdag.

Ook de verkoper van krasbiljetten is terug op post. Met zijn fiets vormt hij een wat aparte verschijning na de droefenis van de voorbije 48 uur. Uit zijn megafoon weergalmt een vrolijk deuntje. Een rechthoekige doos die de grootte heeft van een autobatterij is bevestigd op zijn bagagedrager en zorgt voor de noodzakelijke stroom. Ter hoogte van zijn stuur heeft hij een houten draagvlak gemonteerd waarop hij krasloten te koop aanbiedt. Of de dramatische gebeurtenissen een positieve effect zullen hebben op de verkoop is koffiedik kijken. De man heeft er in ieder geval het volle vertrouwen in. De brede glimlach van de verkoper is zo eigen voor het land en zijn hartelijke bevolking, ook na de tragische gebeurtenis. Singalezen hebben al veel doorstaan, maar ook nu weer zal de glimlach het winnen van de haat. Zeker weten! 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *