Thailand: één grote open keuken

Vraag aan elke reiziger die Thailand ooit heeft bezocht wat hem of haar vooral is bijgebleven en dan is de kans groot dat de overheerlijke keuken in de top 3 belandt van meest geciteerde antwoorden.  En terecht, want als er één iets alom tegenwoordig is, dan is het wel de Thaise keuken. Je ontkomt er gewoon niet aan. Meer nog, in zowat alle Thaise steden struikel je haast over de eetkraampjes. Op bepaalde tijdstippen van de dag slaagt de geur van klaargemaakte gerechten er zelfs in om de verstikkende lucht van de uitlaatgassen te verbloemen. De Thaise keuken is er altijd en overal.

Bij het woordje restaurant denken wij al snel aan cocooning, aan een plek dat met oog voor detail werd ingericht en waarbij de smaken perfect accorderen met het interieur. In Thailand is de aankleding van ondergeschikt belang. Alle aandacht gaat naar het eindresultaat, naar wat er op het bord komt te liggen. De eetkraampjes met zeildoek en plastieken tafels en stoeltjes stralen allesbehalve gezelligheid uit. Functionaliteit primeert, sfeer is bijkomstig. In sommige gevallen is de eettent niet groter dan een stootkar met een gril. Erboven prijkt een kleurrijke parasol die overdag zorgt voor de nodige schaduw. Het verbaast me telkens weer met welke beperkte middelen ze een voortreffelijke maaltijd kunnen bereiden. De gerechten worden in een handomdraai voor je neus bereid. Vooral de geroerbakte mie pad thai is een klassieker. Noedels die gaar worden gemaakt in een verhitte wok en harmonieus op smaak worden gebracht met eieren, garnalen, lente-uitjes en taugé. Ook saté van kip, vis of varkensvlees vindt vlotjes de weg naar de hongerige consument. De favoriet bij haast elke Thai is de salapao: gestoomde rijstballetjes gevuld met varkensvlees of een zoete bonenpasta. De mengeling van geuren die opstijgen uit de eetstalletjes geeft me vaak het gevoel dat ik door één grote keuken wandel.

Wie eerder op zoek is naar een tussendoortje om een kleine honger te stillen is ook in Thailand aan het juiste adres. Zo kan je in talloze kraampjes versgesneden stukjes tropisch fruit vinden, handig verpakt in een meeneemzakje. Het assortiment is divers en exotisch: granaatappel, durian, mango, guave, ananas, mangosteen, lychee, kokos, dragonfruit, …

Het kan nog exotischer, maar dan moet je wel even je verbeelding on hold plaatsen en je smaakpapillen dwingen om geen associaties te leggen. Als je daarin slaagt, dan zullen krokant op smaak gebrachte sprinkhanen, larven en spinnen wellicht de revelatie van je reis worden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik net iets teveel verbeeldingskracht heb om die in te tomen en dus heb ik tot op heden dit lekkers links laten liggen.

Iets waar ik nauwelijks aan kan weerstaan zijn de ijskoffies en verse vruchtensappen. Ze zijn niet alleen verrukkelijk lekker, ze zijn ook nog eens ontzettend verfrissend. In een land dat moeiteloos de top tien bekleedt van meest warme landen van de wereld smaken deze ijsgekoelde dranken dan ook als parelende champagne. Af en toe waag ik me ook aan Thaise ijsthee. Die wordt gemaakt van steranijs, kruidnagel, gecondenseerde melk en geserveerd met ijsblokjes. Het is wat wennen aan de opvallend oranje kleur, maar dat kan de smaak geenszins bederven.

Van alle landen die ik op deze reis heb doorkruist, is Thailand inzake diversiteit aan eten en drank mijn favoriet. Misschien valt het wel te overwegen om me hier definitief te settelen 😉

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *