Een beeldschoon moment…

Pakse is zowat de uitvalsbasis voor wie het zuidoosten van Laos en meer bepaald het Bolaven Plateau wenst te verkennen. Sinds iemand een meerdaagse loop van twee tot drie dagen per scooter heeft uitgewerkt doorheen de regio, zakken meer en meer backpackers af naar deze plek. De uitgestippelde route houdt halt aan een reeks spectaculaire watervallen en zorgen vaak voor de nodige verfrissing. De bergachtige omgeving is een streling voor het oog. Mede door uitgestrektheid is het gebied nog niet onder de voet gelopen door het massatoerisme. Mystiek en rust in volmaakte harmonie.

Bij mijn vorige kennismaking (voor het ongeval in november 2018) heb ik de loop per fiets afgelegd. Ik voel er weinig voor om nog eens hetzelfde pad te verkennen, daarom heb ik mijn oog eerder laten vallen op de regio helemaal ten oosten, bijna grenzend aan Vietnam. Deze streek staat bekend om zijn grote diversiteit aan etnische volkeren die ondanks de oprukkende vooruitgang en modernisering hun vrij traditionele manier van leven hebben behouden.

De grootste etnische bevolkingsgroep zijn de Laven waarnaar het plateau ook is genaamd. Zij leven er in hoofdzaak van het verbouwen van koffie en het telen van groenten en fruit. Deze goedlachse dame met toetertje in de mond kwam ik als één van de eerste bewoners tegen. Ze leek me zo fotogeniek dat ik het toch niet kon laten om heel even mijn camera boven te halen. Een onverwachte ontmoeting waarbij onze communicatie enkel bestond uit gebarentaal. Ondanks de taalbarrière leverde het wel een beeldschoon moment op. Eentje om te koesteren…

           

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *